LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Učim o novcu, učim o medijima

Medijska pismenost kao vještina: učenici su imali priliku naučiti kako prepoznati lažne vijesti

Proces učenja o tome kako prepoznati lažne vijesti bitan je jer mlade uči kako funkcionira medijski sadržaj, a sve s ciljem razumijevanja svijeta oko sebe. Takvo im učenje pomaže da budu odgovorni građani, svjesni posljedica širenja dezinformacija. 

Proces učenja o tome kako prepoznati lažne vijesti bitan je jer mlade uči kako funkcionira medijski sadržaj, a sve s ciljem razumijevanja svijeta oko sebe. Takvo im učenje pomaže da budu odgovorni građani, svjesni posljedica širenja dezinformacija. 

Udruga Centar za razvoj mladih s Osnovnom školom Dr. Branimira Markovića u Ravnoj Gori, udrugom Ženska soba – Centar za seksualna prava i Institutom za stručno usavršavanje mladih (ISUM) krenula je s realizacijom projekta pod nazivom Učim o novcu, učim o medijima.

Aktivnosti u projektu usmjerene su financijskom i medijskom opismenjivanju učenika 3. i 4. razreda osnovne škole, a nakon priče o financijama i angažmana članova iz Ekonomske klinike, učenici Osnovne škole Dr. Branimira Markovića iz Ravne Gore ovaj mjesec imali su priliku učiti o medijskoj pismenosti. Prva tema na repertoaru bila je Što su i čemu služe mediji?, a ovaj tjedan održana je i radionica na temu Kako prepoznati lažne vijesti?, što je gotovo pa i okosnica medijskog opismenjivanja u cjelini.

Kroz radionice na spomenutu temu učenike je vodila voditeljica razvoja Centra za razvoj mladih, Barbara Božić, a posvetila se učenicima kao svojevrsnim potrošačima informacija i novim liderima mišljenja koji stavove nerijetko formiraju upravo u javnom prostoru, gdje mediji imaju najveću ulogu.

Prvo i najvažnije, učenje kako prepoznati lažne vijesti pomaže učenicima da razviju kritičko razmišljanje, a kroz radionice se učenike naučilo procijeniti njezinu vjerodostojnost, provjeriti izvore i primijeniti kritičko razmišljanje u njezinu čitanju.

Ovaj je proces bitan jer mlade uči kako funkcionira medijski sadržaj, a sve s ciljem razumijevanja svijeta oko sebe. Takvo učenje  pomaže im da budu odgovorni građani, svjesni posljedica širenja dezinformacija. 

U današnjem svijetu, sposobnost prepoznavanja lažnih vijesti postaje sve važnija u akademskom i profesionalnom okruženju, gdje će se i oni jednog dana naći, a upravo ova radionica stavlja ih u prednost pred ostalim vršnjacima koji u sličnima nisu sudjelovali.
Projekt „Učim o novcu, učim o medijima” provodi Centar za razvoj mladih u partnerstvu s Osnovnom školom Dr. Branimira Markovića Ravna Gora, Ženskom sobom i Institutom za stručno usavršavanje mladih, uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Za ovaj sadržaj odgovoran je isključivo Centar za razvoj mladih.
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA