LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Savjeti za maturante

Kako izabrati karijeru? Donosimo 5 korisnih savjeta

Odlučivanje o tome što želite raditi ostatak života s 18 godina pravi je izazov, ali važno je naglasiti da se interesi mijenjaju i nije 100 posto sigurno da ćete se baviti jednom stvari do kraja života.

Odlučivanje o tome što želite raditi ostatak života s 18 godina pravi je izazov, ali važno je naglasiti da se interesi mijenjaju i nije 100 posto sigurno da ćete se baviti jednom stvari do kraja života.

Imajte na umu činjenicu da se uvijek možete prebaciti na drugi fakultet, upisati određeni tečaj ili pohađati radionice o nečemu što vas zanima – niz je opcija na raspolaganju.

Ipak, pripremili smo pet smjernica koje bi vam mogle pomoći u usmjeravanju prema budućoj karijeri.
 


VEZANO: STARTER te vodi do budućeg poslodavca, saznaj kako do prilike za posao!


 

1. Samoistraživanje


Razmislite o svojim interesima, strastima i vještinama. Koje vas aktivnosti ispunjavaju i motiviraju? Pronađite ljude čije vas zanimanje najviše privlači, a zatim ih ispitajte sve o izazovima i prednostima posla kojim se bave. 
 

2. Procjena vještina i talenata


Važno je pronaći nešto u čemu ste dobri. Postavite si pitanje: u kojim se područjima osjećam samopouzdano? Na stranici e-Usmjeravanje možete pronaći Moj izbor: Upitnik interesa i kompetencija, koji vam može pomoći u pronalasku područja koje bi vam najbolje odgovaralo.
 

3. Istraživanje tržišta rada


Istražite tržište rada kako biste dobili informacije o trenutačnim trendovima, potrebama i perspektivama zanimanja koja vas zanimaju. Istražite i prosječnu plaću jer je to jedan od faktora koji će vam kasnije biti važan.
 

4. Edukacija


Istražite traži li fakultet koji vas zanima polaganje prijemnog ispita? Raspitajte se gdje možete pohađati pripreme ili kako se samostalno pripremiti. 
 

VEZANO: Potražnja za radnicima: ova zanimanja su najtraženija u HrvatskojTakođer, razmislite o pohađanju tečaja i radionica koje bi vas mogle bolje upoznati s područjem koje vas zanima kako biste saznali koliko vam je to zapravo zanimljivo.
 

5. Praktično iskustvo


Volontiranje je odličan način za stjecanje znanja i kontakata u raznim područjima. Možete se čak uključiti u projekte, radionice ili nešto slično. Raspitajte se kod prijatelja ili starijih osoba sa znanjima i iskustvom iz područja koje vas zanima – sigurno će vam rado pomoći u vašoj potrazi za prilikama kojima ćete izbrusiti svoje vještine i steći praksu.
FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA