LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zanimljivosti o filmskom klasiku

Jeste li ovo znali o „Klubu boraca"?

Klub boraca (u originalu Fight Club) je jedno od kultnih ostvarenja sedme umjetnosti. Provjerite jeste li uspjeli apsorbirati sve detalje koje je za vas skrio David Fincher!

Klub boraca (u originalu Fight Club) je jedno od kultnih ostvarenja sedme umjetnosti. Provjerite jeste li uspjeli apsorbirati sve detalje koje je za vas skrio David Fincher!

Klub boraca" (u originalu Fight Club") je jedno od kultnih ostvarenja sedme umjetnosti. Temeljen na istoimenom romanu Chucka Palahniuka objavljenom 1996., film prati neimenovanog protagonista (Edward Norton), ujedno i naratora koji je zaposlen u automobilskoj industriji te pati od nesanice. Nakon što mu doktor odbije izdati recept za lijekove i upućuje ga na posjećivanje grupnih terapija, on greškom odlazi na sastanak grupe žrtava raka testisa te uvjerivši članove da je jedan od njih, doživljava emocionalnu katarzu i rješava se nesanice. Prilikom poslovnog puta, upoznaje trgovca sapunima Tylera Durdena (Brad Pitt), s kojim se spletom okolnosti povezuje i osniva tajni „klub boraca“ koji okuplja istomišljenike željne rekreativne borbe. Međutim, nakon što se u njegovom životu pojavi tajanstvena Marla Singer (Helena Bonham Carter) i uvidjevši da Durden koristi klub kao paravan za ostvarivanje svojih ideja, narator shvaća da stvari ne idu zamišljenim tokom...

Film je 1999. režirao David Fincher („Sedam“, „Zodijak“, „Neobičan slučaj Benjamina Buttona“, „Društvena mreža“,„Djevojka sa zmajevom tetovažom“). Topla preporuka za sve koji nisu odgledali film, a za štovatelje evo nekoliko manje poznatih detalja iz filma!

1) Na početku filma se, nakon standardnog upozorenja o autorskim pravima, na sekundu pojavljuje i drugo, koje potpisuje Tyler Durden.

Upozorenje
Upozorenje, FOTO: imgur.com
 

2) Redatelj David Fincher u intervjuima tvrdi kako se u svakoj sceni u filmu pojavljuje barem jedna šalica Starbucks kave.

Šalice Starbucksa
 
Šalice Starbucksa, FOTO: imgur.com
 

3) Tyler Durden se na ekranu pojavljuje četiri puta prije nego je njegov lik predstavljen gledateljima. Gledajte pažljivo!

4) U jednoj od početnih scena s naratorom na televiziji se prikazuje reklama za odijela Bridgeworth, u kojoj glumi Brad Pitt.

Reklama za odijela
 
Reklama za odijela, FOTO: imgur.com
 

5) Ledeni dah u sceni sa špiljom je zapravo namontirani dah Leonarda Di Capria iz ˝Titanika˝!

Scena u špilji
 
Scena u špilji, FOTO: imgur.com
 

6) Brad Pitt nije htio da njegovi roditelji gledaju film, no oni su inzistirali. Međutim, kada su ugledali scenu u kojem Pitt Nortonu kemikalijom pali kožu na ruci, odustali su.

Polijevanje kiselinom
 
Polijevanje kiselinom, FOTO: imgur.com
 

7) Prije početka snimanja, Pitt i Norton su pohađali tečaj boksa i izrade sapuna.

8) Prema podacima na stranici IMDB, Pittu je prije snimanja zubar odstranio dio prednjeg zuba, kako bi u filmu izgledao okrhnut.

9) Helena Bonham Carter je zbog svoje visine od 157 centimetara, čitavo snimanje provela noseći platformke kako bi bila visinom bliža Pittu (180 cm) i Nortonu (183 cm).

Završna scena
 
Završna scena, FOTO: imgur.com
 

10) Također, inzistirala je da je vizažistica šminka lijevom rukom jer je smatrala da njen lik Marle nije dobar u šminkanju, niti uopće mari za to.

Marla Singer
 
Marla Singer, FOTO: imgur.com
 

11) Tijekom scene u kojoj član Kluba boraca polije svećenika vodom kamera se blago zatrese jer se snimatelj nije mogao suzdržati od smijeha.

Polijevanje svećenika
 
Polijevanje svećenika, FOTO: imgur.com
 

12) Prije nego što su se odlučili za Brada Pitta, producenti su u ulozi Tylera Durdena htjeli vidjeti Russela Crowea dok su kandidati za Nortonovog lika bili Matt Damon i Sean Penn.

13) Uloga Marle Singer inicijalno je bila ponuđena glumicama Sarah Michelle Geller i Reese Witherspoon. Gellerin ugovor za snimanje serije „Buffy“ nije joj dopuštao prihvaćanje uloge dok je Witherspoon odbila smatrajući kako je uloga „suviše mračna“. U užem izboru su bile i Courtney Love te Winona Ryder.

14) Tekstualni font korišten za naslov i odjavnu špicu zove se „Fight This“.

Plakat
 
Plakat, FOTO: imgur.com
 

15) U sceni kad narator na poslovnom kompjutoru piše haiku poeziju imena dokumenata na ekranu su zapravo imena pomoćnika produkcije i članova snimateljske ekipe.

Imena na monitoru
 
Imena na monitoru, FOTO: imgur.com
 

16) Marlin tekst nakon scene seksa „My God. I haven't been fucked like that since grade school.“ (prijevod nije nužan! ;)) u originalu je trebao glasiti „I want to have your abortion“. Međutim, izvršna Foxova producentica Laura Ziskin smatrala je da je ta rečenica previše uvredljiva te je rečenica zamijenjena uz uvjet da konačan tekst neće biti podložan pregovorima. Vidjevši finalnu verziju, Ziskin je zaključila kako je novi tekst još uvredljiviji, no zbog sporazuma nije mogla ništa učiniti!

Scena u krevetu
 
Scena u krevetu, FOTO: imgur.com
 

17) U sceni u kojoj narator po prvi put udara Tylera Durdena Norton je trebao Pittu uputiti lažni udarac. Međutim, redatelj Fincher mu je u posljednji trenutak prije snimanja rekao da stvarno „odvali“ Pitta, što je ovaj i učinio. Pittov urlik bola je autentičan i može se vidjeti kako se Norton smije zbog toga.

Norton udara Pitta 
Norton udara Pitta, FOTO: imgur.com
 

18) Telefonski broj Marle Singer isti je kao Teddyjev broj u filmu „Memento“.

Telefonski broj
 
Telefonski broj, FOTO: imgur.com

19) Pri snimanju scene naručivanja preko kataloga iz kupaonice, Norton je zaista bio gol od pasa prema dolje. Na komentarima s DVD izdanja Norton pita redatelja Finchera:„Zar nisi primijetio da taj dan nisam morao obavljati nuždu?˝

Norton u kupaonici
 
Norton u kupaonici, FOTO: imgur.com
 

20) Lik Boba, koji zbog prevelike količine estrogena uslijed amputacije testisa razvija ženske grudi, u filmu nosi odijelo ispunjeno ptičjim sjemenkama radi realističnijeg prikaza ovješene kože. Odijelo je težilo preko 50 kilograma!

Bob
 
Bob, FOTO: imgur.com

21) Kad Tyler drži govor članovima Kluba u trenutku spominjanja rock-zvijezdi gleda direktno u lika kojeg glumi Jared Leto. On je godinu dana prije snimanja filma osnovao danas poznati bend „30 Seconds To Mars“.

Govor u Klubu
 
Govor u Klubu, FOTO: imgur.com
 

22) Film sadrži nekoliko aluzija na posebnu vezu naratora i Tylera. Primjerice, kad ulaze zajedno u autobus narator plaća kartu samo za jednu osobu. Kasnije kad su zajedno u automobilu kojeg Tyler vozi narator izlazi s vozačevog sjedala.

23) Za kraj, u posljednjoj sceni filma je dodan jedan kadar muških genitalija koji na trenutak bljesne, baš kao što je lik Tylera Durdena ubacivao isječke iz porno filmova na svom poslu u kinu.

Zadnja scena
 
Zadnja scena, FOTO: imgur.com
FOTO: IMGUR