LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Naslijeđeno blago

FOTO: 10 stvari koje možete pronaći u gotovo svakoj kući na Balkanu

U fotogaleriji možete pronaći stvari koje čuvaju duh prošlih vremena obitelji s Balkana, a riječ je o šalicama prepoznatljivih motiva, posudicama za sol, šećer i ostale začine te omiljenim asesoarima djece.

U fotogaleriji možete pronaći stvari koje čuvaju duh prošlih vremena obitelji s Balkana, a riječ je o šalicama prepoznatljivih motiva, posudicama za sol, šećer i ostale začine te omiljenim asesoarima djece.

Kad kročite u kuću na Balkanu, često ćete naići na neke stvari koje su postale dio našeg naslijeđa i čine domaći ambijent prepoznatljivim, a u fotogaleriji koju vam donosimo istražili smo neke od takvih predmeta koji se često mogu pronaći u gotovo svakom domu na Balkanu. Od prekrasnih šalica i zdjelica do nostalgičnih asesoara za sobu, ovi predmeti odražavaju našu tradiciju, stil i sjećanja na djetinjstvo.

Šalice su neizostavan dio balkanske kulture te njihov prepoznatljiv duh čuva duh prošlih vremena. Svaka kuća ima barem jednu zbirku šalica raznih oblika, boja i uzoraka te su neke od njih još uvijek svakodnevna pratnja jutarnje kave ili čaja, ali su i simbol gostoprimstva. 

Zdjelice su također popularan predmet u balkanskim kućama. Bilo da se koriste za serviranje hrane ili kao ukrasne posudice, zdjelice su mali dragulji koji oplemenjuju prostor te nas podsjećaju na vrijednosti kao što su obitelj, dom i zajedništvo.

Kada govorimo o asesoarima za sobu, svjetleće zvjezdice su posebno popularne. Ove male lampice koje oponašaju svjetlost zvijezda često su se postavljale na zidove ili stropove dječjih soba, donoseći toplinu i osjećaj čarobnosti. 

Posjet domu naših baka i djedova često nas vraća u prošla vremena, a tamo možemo pronaći stvari koje su nekada bile svakodnevne, poput okvira za slike. Ti okviri čuvaju uspomene na obitelj i prijatelje, iako su možda već izblijedjeli od vremena. Njihov rustikalni izgled daje poseban šarm prostoru i podsjeća nas na vrijednost obitelji. Jedna od takvih stvari su i posudice za sol i šećer te ostale začine. Ovi mali keramički ili metalni spremnici često imaju karakteristične motive, a osim praktične svrhe, posudice za sol i šećer su i dio naše tradicije i domaće kuhinje. One nam pokazuju koliko su obitelj i hrana međusobno povezani i kako je priprema obroka zajedničko iskustvo.

Na kraju, ne možemo zaboraviti igru čovječe ne ljuti se i ravnala za iscrtavanje različitih oblika. Ovi predmeti su bili neizostavan izvor zabave (i ponekad ljutnje) u našem djetinjstvu. Igra čovječe ne ljuti se okupljala je obitelji i prijatelje za zajedničke trenutke smijeha i natjecanja, dok su ravnala za crtanje poticala našu kreativnost i razvijala vještine.
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, MIRIS DJETINJSTVA