LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ivana Šabić

EXTRAORDINARY: imam san i imam moć

Upadaj u ReCeNzAcIjU!

Upadaj u ReCeNzAcIjU!

Zamisli da živiš u svijetu u kojem svatko ima supermoć. Sada zamisli da jedino ti nemaš supermoć.

Osnovne informacije: Extraordinary, 2023., 25 min, humoristična serija, IMBD ocjena 7,8/10.

 

O čemu je riječ: Jen je samosvjesna mlada žena koja živi u Londonu, u kojem praktički svatko razvije nasumične supermoći kad navrši 18 godina.

Serija je spoj burne komedije s otkačenim prikazom svijeta koji naprvu djeluje obično, no ipak nije tako. Ljudi mogu letjeti, razgovarati sa životinjama (čak i onim rasističkim) ili izazvati orgazam svojim dodirom. Pozadina vanjskih kadrova ima neobjašnjive događaje, ali nitko ne trepće okom, dok je u prvom planu gorko-slatka studija o prijateljstvu i pronalasku smisla u itekako zbrkanim životima koje vode likovi.


„Ekskurzija“ – film Une Gunjak koji nas uvodi u svijet tinejdžera i seksualnog sazrijevanja


Extraordinary nasmijava svoje gledatelje jer pokazuje svijet u kojem posjedovanje supermoći nije velika stvar. Dakle, kada glavna glumica hoda ulicom i ni ne pogleda sve ljude koji koriste svoje moći oko nje, već izlazi na vidjelo priča koja ima drugačiju atmosferu od većine serija i filmova o superjunacima. Ovdje se supermoći koriste svakodnevno i često iz sebičnih razloga, nekad korisno, nekad sasvim beskorisno. Također, čini se da su moći neograničene, ali ne čine ljude koji ih imaju moćnima: Jennina mama može kontrolirati elektroniku, ali nema pojma kako koristiti bilo što od toga, a njezin očuh Ian empat je čije su točne pretpostavke o ljudskim emocijama dosadnije od bilo čega.

Ali činjenica da Jen nema moći, da ih želi i dovoljno je očajna da učini sve što treba kako bi ih otkrila, pokreće cijelu seriju. S bijesom gleda na tuđe sposobnosti, dobiva ohrabrenje na telefonu od svog oca te prezirno gleda na svoju polusestru ulizicu; s razlogom je ljuta i ogorčena zbog cijele situacije u kojoj se nalazi. No, njezin je život začinjen svakodnevnim avanturama i živahnom šašvošću, varirajući slatkoćom ili kiselošću, zajedno s odličnom playlistom.

BABY REINDEER: Možeš imat' moje tijelo, ali dušu ne...


Naposljetku, vlastita je supermoć serije kompaktna sezona koja ima snažnu energiju i vrtoglavu predanost te nudi dovoljno sladak i smiješan pogled na život, ali ne može se natjecati u smislu dubine i inteligencije s drugim naslovima koji se bave istom tematikom. Prva sezona ostavlja prostora za istraživanje i poboljšanje, a tebi i meni jedino ostaje pričekati drugu sezonu i vidjeti hoće li Jen napokon otkriti ili dobiti svoju moć.Pronađen bačeni originalni scenarij iz poznate serije „Prijatelji”


Do idućeg puta,
Ivana. #čitamose