LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Povratak u djetinjstvo

Donosimo 5 zanimljivosti o slavnom Tamagotchiju; neki studenti ne bi ih preporučili današnjoj djeci

Ova je igračka u svega nekoliko mjeseci postala hit devedesetih godina prošlog stoljeća. Tako je bila aktualna da pravi kolekcionari daju i do nekoliko stotina dolara za primjerak iz rijetkih kolekcija. Naši bi se studenti vrlo rado opet igrali, ali ne i preporučili Tamagotchije današnjoj djeci.

Ova je igračka u svega nekoliko mjeseci postala hit devedesetih godina prošlog stoljeća. Tako je bila aktualna da pravi kolekcionari daju i do nekoliko stotina dolara za primjerak iz rijetkih kolekcija. Naši bi se studenti vrlo rado opet igrali, ali ne i preporučili Tamagotchije današnjoj djeci.

Popularna igračka Tamagotchi izašla je u javnost davne 1996. godine iz japanske tvornice. Virtualni je ljubimac devedesetih i ranih 2000-ih godina bio glavni trend koji je od vas tražio punu pozornost. Morali ste ga hraniti kad je bio gladan, oprati kada je bio prljav, tješiti ako je bio tužan te se igrati s njim. Međutim, jeste li se ikada pitali što Tamagotchi uopće znači, odakle ideja za razvoj ove igračke te kolika je bila njezina popularnost?

Ideja za razvoj igračke

Djelatnica u uredu Aki Maita htjela je stvoriti ljubimca koji neće lajati, mijaukati ili napraviti nered u domu. Savjetovala se s dizajnerom dječjih igrački Akihirom Yokoijem te su se složili oko naziva i priče: Tamagotchi je zapravo izvanzemaljac čije je jaje zaštita od zemaljske atmosfere, a sam je naziv spoj dviju japanskih riječi: tamago (jaje) i tomodachi (prijatelj), što bi u prijevodu značilo slatko malo jaje ili milo jaje.

Viralni hit u samo nekoliko mjeseci

Tamagotchi je igračka koja je u svega nekoliko mjeseci postigla veliku slavu. Naime, u Japanu je četiri milijuna primjeraka prodano u četiri mjeseca. Zanimljivo je da ih je 1997. godine 10 milijuna poslano u različite dijelove svijeta, a do 2010. godine taj se broj popeo na vrtoglavih 82 milijuna prodanih primjeraka. Danas se te igračkice mogu pronaći po cijeni od 30-ak kuna na više ili pak u mobilnoj aplikaciji dostupnoj na Trgovini Play i App Storeu.

Dobitnici Nobelove nagrade

Duo dizajnera Tamagotchija osvojio je Nobelovu nagradu iz ekonomije za preusmjeravanje milijuna ljudskih sati posla u brigu i uzgoj virtualnih kućnih ljubimaca.

Groblje preminulih Tamagotchija

U južnoj Engleskoj Terry Squires dio je groblja koje je namijenjeno pravim kućnim ljubimcima ipak prenamijenila – i to za mrtve Tamagotchije. Poštom su joj stizali paketi iz Njemačke, Švicarske, Francuske i SAD-a te je organizirala prave male pogrebne svečanosti.

Rijetki Tamagotchiji vrijede pravo bogatstvo.

Ako i dalje čuvate svoje ljubimce, provjerite kojem izdanju pripadaju. Naime, oni vrlo rijetki (poput Yasashii Blue i Tamagotchi Ocean) dostižu vrijednost i do nekoliko stotina dolara na eBayu. 

Pitali smo nekoliko studenata jesu li se brinuli o svojim virtualnim ljubimcima te bi li im se vratili da ih sada ugledaju u nekoj trgovini. Svi koji su ih imali odgovorili su kako bi se i sada igrali jer su im dio djetinjstva, a to sjećanje žele do daljnjega osvježavati. Oni koji ih nisu imali čuli su zanimljive priče o njima, pa bi ih htjeli i isprobati.

– Kao i svakom klincu, najzanimljiviji su mi bili kad ih nisam imala nego kad sam gledala kako se osnovnoškolska prijateljica igra s njima. Naravno, nikad mi ih nije posudila pod izgovorom da je to prekomplicirano za mene i da će mi jadni uginuti od gladi. Iako, svaka je moja igračka imala svoju osobnost, ime i životnu priču pa sam imala i ozbiljan osjećaj odgovornosti za tog psića. Danas ipak ne bih preporučila ovu igru mladeži jer smatram da postoje brojne odlične igre simulacije, a i klinci bi mi se vjerojatno samo nasmijali. – kaže jedna studentica iz Osijeka.

FOTO: FLICKR