LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
NIKAD ČULI

Amerikanci proglasili riječ godine, Google prevoditelj ne zna o čemu se radi

Merriam-Websterova riječ godine je „statistička mjera” izraza koji su korisnici tražili u rječniku tijekom prošle godine.

Merriam-Websterova riječ godine je „statistička mjera” izraza koji su korisnici tražili u rječniku tijekom prošle godine.

Američki izdavač rječnika Merriam-Webster proglasio je u ponedjeljak gaslighting riječju godine, pojasnivši da ona odražava aktualno „doba dezinformacija”, prenosi Poslovni.hr.

Merriam-Websterova riječ godine je „statistička mjera” izraza koji su korisnici tražili u rječniku tijekom prošle godine. Pretraživanje riječi gaslighting je, prema navodima Merriam-Webstera, poraslo za 1740 posto, a američki rječnik gaslighting opisuje kao „čin ili praksu grubog dovođenja nekoga u zabludu, posebno za vlastitu korist.”

Posljednjih godina, s obzirom na golem porast kanala i tehnologija koje se koriste za obmanjivanje, ‘gaslighting’ je postala omiljena riječ za percepciju prijevare. Zbog toga je (vjerujte nam!) po našem izboru zaslužila svoje mjesto kao riječ godine - pojasnili su urednici Merriam-Webstera.

Od ostalih riječi koje su bile razmatrane kao riječ godine našao se i omicron, prema slovu grčke abecede koje se koristi za imenovanje posebno zarazne varijante koronavirusa i sentient, riječ koju su korisnici pretraživali nakon što je Googleov inženjer Blake Lemoine za Washington Post rekao kako vjeruje da je jedan od Googleovih projekata umjetne inteligencije postigao razum. Nakon tog istupa Lemoine je suspendiran s posla.

Također, među kandidatima su bile i riječi oligarh, codify, LGBTQIA, loamy, raid i Queen Consort. 
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA