LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Riječ godine

Rizz: riječ koja je osvojila generaciju z 

Rizz, Swiftie, prompt i situationship našli su se u borbi za titulu – riječ godine.

Rizz, Swiftie, prompt i situationship našli su se u borbi za titulu – riječ godine.

Generacija z poznata je po skraćivanju i spajanju različitih riječi, to je postalo jedno od njihovih glavnih obilježja. Tako je nastala i riječ rizz koja je brzo stekla popularnost diljem svijeta – Oxford University Press dao joj je titulu riječ godine.
 

Što uopće znači rizz ?

 

„Rizz je kolokvijalna imenica, definirana kao stil, šarm ili sposobnost privlačenja. Etimološki, vjeruje se da je termin kraći oblik riječi charisma, preuzet iz središnjeg dijela riječi, što je neobičan obrazac tvorbe riječi. Ostali primjeri ovog obrasca za tvorbu riječi uključuju fridge (od refrigerator) i flu (od influenza).“ – stoji u objašnjenju Oxford University Pressa.

 

VEZANO: Što je skimplifikacija? Prekriveni način poskupljenja proizvodaOsim toga, rizz se često koristi kao glagol: rizz up, u situacijama kada netko pokušava zavesti ili privući drugu osobu. 
 

Drugi favoriti


Osim rizza, u finalu za riječ godine pronašle su se i riječi Swiftie, prompt i situationship. Ove izraze vjerojatno i sami koristite, posebno riječ situationship koja je postala popularna među mladima.
FOTO: SCREENSHOT VIA CANVA