LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Poučni kanali na YouTubeu

30 YouTube kanala zbog kojih više ne morate otvoriti knjigu

YouTube, najpopularnija mreža za razmjenu videosadržaja, osim preslušavanja glazbenih spotova nudi mnogobrojne opcije. Donosimo vam prvi dio popisa nezaobilaznih kanala koji će vas zabaviti kao i ponešto naučiti. Pregledajte svaki od spomenutih, a možda vas neki privuče i na dulje razdoblje!

YouTube, najpopularnija mreža za razmjenu videosadržaja, osim preslušavanja glazbenih spotova nudi mnogobrojne opcije. Donosimo vam prvi dio popisa nezaobilaznih kanala koji će vas zabaviti kao i ponešto naučiti. Pregledajte svaki od spomenutih, a možda vas neki privuče i na dulje razdoblje!

Mnogo je YouTube kanala koji nude puno više od zanimljivih viralnih videa, popularne glazbe ili reality emisija. Ako provodite puno vremena pred ekranom, možete ga početi kvalitetno koristiti i naučiti korisne činjenice, ili tek zadovoljiti svoju maštu.

Donosimo vam popis 30 YouTube kanala vrijednih bar jednog pregleda.

Za zadovoljavanje znatiželje i odgovore na sva pitanja

1. Vsauce je osnovao M. Stevens 2010. godine U kratkom opisu kanala navodi da je naša Zemlja i njena okolina čudesna, pa ju stoga i želi predstaviti u pravom svjetlu, kao i odgovoriti na pitanja o misterijama poput onoga o Mjesecu, ali i o tome je li možda Zemlja ipak ravna. Svakako, zanimljiv kanal s dozom sarkazma i ne predugim videima.

2. In a Nutshell jedan je od poznatijih na mreži. Osnovan je 2013. godine, a kroz animirane videe objašnjava aktualnosti u svijetu, a tematika je zaista šarolika: od globalnog zatopljenja, evolucije, svemira, pa sve do najaktualnije teme -  izbjegličke krize u Europi. Vrijedno gledanja i zanimljivo do zadnje minute. Zbog animacije može poslužiti i kao sredstvo informiranja i onih najneupoznatijih i najnezainteresiranijih.

3. CGP Grey osnovan 2010. objasnit će vam mnogo toga iz područja geografije, kulture i politike, na način vrlo sličan prethodno predstavljenom. Kroz animacije, fotografije i jasno istaknute godine opisuju se povijesni i politički događaji, poput povijesti kraljevskih obitelji širom svijeta, i iznimno popularnih usporedbi među državama i njihovim razlikovanjima. Velik broj pretplatnika govori kako vrijedi zaviriti i u ovaj kanal. 

4. Crash Course u vodstvu je ako se baziramo na godinu njegovog osnivanja (2006). Kao što i sam naziv govori, radi se o velikom broju tečajeva, tj. savjeta na jednom mjestu, podijeljenih u nekoliko područja: psihologija i anatomija, astronomija, politika te ekonomija. Ponovno kroz animacije osobe specijalizirane samo za ta područja u videima koji nisu duži od 15 minuta mogu napraviti čudo - potpune neznalice uvesti u tematiku. 

5. Scishow orijentiran je samo i isključivo - znanosti. Osnovan je 2011., a glavni mu je cilj mu približiti široj javnosti znanost kao takvu, njene zavrzlame, koncepte i povijest razvoja. Naletjeti možete na videe koji pokazuju kako naši nokti govore mnogo o općem zdravstvenom stanju, kao i na onaj o tome zašto se paukovi nikada ne zapletu u svoje mreže.

6. HowStuffWorks  YouTubeu se pridružio 2006. godine, a predstavljen je kao kanal koji zadovoljava dnevnu dozu znatiželje - čak i onih najznatiželjnijih. Koje god pitanje imali, ova ekipa ima spremne odgovore. Fokusirani su na videe koji objašnjavaju kako pojedini mehanizmi funkcioniraju, kao što i sam naziv kanala govori. Između ostalog možete pogledati kako boja u printeru dolazi na papir u obliku željenih nam slova te kako su napravljeni metci za pištolj.

7. Brit Lab kanal je iz 2012., a tematikom je srodan prethodno navedenom. Autori na britanski način odgovaraju na pitanja koja znatiželjom okupiraju mnoge, a neka od njih su: Je li telepatija stvarna?, Koliko bi često zaista trebali prati odjeću? Kako funkcioniraju moderni vlakovi današnjice? - oni bez vozača.

8. Posljednji koji predstavljamo u ovom znanstvenom nizu je kanal THNKR naslovljen kao kanal koji mijenja mišljenja. Naime, gledajući nevjerojatne životne priče, ljude i ideje koje predstavljaju, pojedinac može radikalno promijeniti stavove o životu i svijetu koji ga okružuje. Zavirite!

Medicina u svakodnevnom životu 

9. Sexplanations  je zamisao mlade dr. Lindsey Doe, kliničke seksologinje. Na kanalu progovara iskreno i otvoreno o onome što zanima mnoge, ali se srame pitati. Naravno, riječ je o brojnim pitanjima vezanim uz seksualne odnose, no i općenito o seksualnosti. Lindsey progovara i o početcima Pride-a.

10. Healtcare Triage kanal je o medicini, ovaj put u punom smislu te riječi. Noviji je na YouTubeu, a na kanalu tri puta tjedno po ustaljenom rasporedu ljudi objavljuju vijesti, prikazuju vlastiti live show... Kroz animacije prikazuju medicinske postupke i objašnjavaju medicinske termine jednostavnim rječnikom. 

11. Kenhub na jednostavan način progovara o ljudskoj anatomiji. Od 2011. anatomiju donose u najjednostavnijem mogućem obliku, bez debelih knjiga i bez nužnog studiranja medicine. Trenutno na stranici postoje videi o svim dijelovima tijela.

Postanite kreativni - svirajte, slikajte, fotografirajte!

12. Želite naučiti koji su koraci nastanka filma? Zavirite na Film Riot. Nove epizode na kanalu pojavljuju se svakog ponedjeljka i četvrtka, a sve nastaje pod upraviteljskom palicom Ryana Connollyja. Na kanalu je pregršt videa, od onih o kino lećama, do objašnjenja što čini tehniku snimanja indijskog filma.

13. The Art Assignment  umjetnički je kanal iz SAD-a. Jednom tjedno objavljuje umjetničke zadatke za čije rješavanje autori videa obilaze državu i istražuju. Videi su vrlo interaktivni, a broj pratitelja kanala popeo se na visokih 108 tisuća zaljubljenika u umjetnost.

14. Photo Exposed pravi je kanal za vas ako ste zaljubljenik u fotografiju, ali se nikako ne možete natjerati otići na tečaj fotografije na kojem biste naučili sve trikove i zanimljivosti ovog zanata. Na kanalu se redovito objavljuju trikovi i savjeti za što profesionalnije fotografiranje. Kanal je na YouTubeu prisutan od 2007. godine, a njegov je voditelj fotograf Mike Browne.

15. Every Frame a Painting novi je kanal, posvećen analiziranju filmske forme. Na zanimljiv se način kroz analizu pojedinih filmova objašnjavaju razne tehnike snimanja. Naglasak je stavljen na starije filmove, ali postoje i analize filmova iz 2011. i 2012. 

16. HDpiano pomoći će onima koje je uhvatila neopisiva želja za učenjem sviranja klavira, a ipak su prestari za odlazak na satove klavira. U opisu kanala navodi se kako nude najjednostavniji i najzanimljiviji način učenja kroz svoje tutoriale. Kanal se YouTubeu pridružio 2007. godine, a broji 340 tisuća pratitelja.

17. Slična stvar s tutorialima i objašnjenjima, samo ovog puta za gitaru. Kanal JustinGuitar na jednom mjestu sabire sve što zanima gitariste: od objašnjenja o stilovima sviranja pa do šaljivog videa o noktima osoba koje su svirači. 

18. Mark Crilley kanal je koji će pomoći svima koji nemaju prevelikog umjetničkog dara, a žele nešto nacrtati. Nude se tutoriali za crtanje dijelova tijela, životinja i objekata iz prirode. Kanal ima više od 2 milijuna pratitelja.

19. Draw with Jazza  podučava kako nacrtati uglavnom likove iz crtića i animiranih filmova, poput Batmana. Svaki tjedan kanal se puni novim sadržajem.

Znanstveni pokusi - eksperimentirajte sami!

20. Bozeman Science  američki je primjer našeg Tonija Miluna, srednjoškolski profesor koji na svojem kanalu objašnjava - znanost. S obzirom da američki obrazovni sustav ima ponešto drugačiju organizacijsku strukturu od našeg, predmet science obuhvaća gradivo kemije, fizike i biologije. Profesor objašnjava na interaktivan način mnogo toga o atmosferi, termodinamici, pa i o zvučnim valovima.

21. Pomoć u omraženoj matematici nadohvat je ruke. Kanal patrickJMT probleme rješava direktno, kako kaže njegov autor: nema zabavnih videića, animacija, samo izravan udarac na matematičku problematiku. Videi obuhvaćaju po jedan problemski zadatak, a mogu poslužiti kao izvrsna priprema za državnu maturu, pa zavirite.

22. Kada vam sljedeći put netko kaže da previše učite i da vas puno toga zanima, odgovorite: It's Okay To Be Smart. Novi videi objavljuju se prvi dan svakog tjedna. Mladi autor ponekad objavljuje eksperimente koje sam izvodi, a češće animirane videe o atmosferi i životinjama.

23. Ponovno objašnjenja i repeticije, sada iz fizike, donosi kanal MinutePhysics. Objašnjenje kanala sve govori: ''Ako nešto ne možete objasniti jednostavno, znači da to ne razumijete dovoljno ni sami''. Objašnjenja pristižu iz svega što ima veze s fizikom, a sve je animirano i interaktivno.

24. AsapSCIENCE  odgovara na pitanja koja većini ni ne bi pala na pamet. Znanost o psima, Što bi se dogodilo kad biste prestali jesti, Znanost o slanini (mmm) i slični naslovi... Vrijedno gledanja.

25. Kanal za kemičare - Periodic Videos. Ovaj kanal postat će svakodnevna postaja za sve kemičare, ako ga već nisu otkrili. Naime, na stranici postoji video o svakom kemijskom elementu, njegovim svojstvima i zanimljivostima.

26. Veritasium  je kanal o znanosti i inženjeringu. Prepun je pokusa koji su zanimljivi, a uz malo sreće izvedivi i kod kuće, primjerice s krumpirom. Također, postoje videi koji prikazuju po 5 najvećih fenomena u znanosti, prije svega fizici.

27. Zastanite i posvetite minutu našem jedinom planetu, MinuteEarth! Puno je animiranih videa koji govore o brojnim temama usko povezanim s planetom Zemljom i uglavnom imaju zadaću podučiti nas kako postupati s njom, čuvati ju i što ju manje zagađivati. Kanal je dobar za podizanje svijesti o sve većem zagađenju i našoj ulozi u njemu.

28. Numberphile  ima sasvim kratak opis: videi o brojevima. Autor je Brady Haran, a njegovi obožavatelji postat će svi matematičari i ljubitelji brojeva. Videi su zanimljivi, govore o posebnosti broja 196, o tome što je suportno znaku infinity, pa i o tome koliko je igara sa šahom moguće.

29. SmarterEveryDay  kanal je s misijom: ako gledanjem videa postanete pametniji tj. bogatiji za neko novo znanje, ona je izvršena. Videi su o znanosti, a tematika su egzotične bolesti, svijet inženjerstva, pa i o tome kako funkcionira lasersko uklanjanje tetovaža.

30. Posljednji kojeg predstavljamo u ovom nizu jest kanal  Sixty Symbols. Ovaj je malo drugačiji od već predstavljenih jer osim o znanosti u klasičnom smislu te riječi govori i o astronomiji - i to najvećim dijelom. 

I to je to -  došli smo do kraja prvog dijela predstavljanja najzanimljivijih i najpoučnijih YouTube kanala. Dok vam ne predstavimo i drugi dio, istražite hrpu spomenutih i nađite neki koji će vas oduševiti!

FOTO: ROOTINC.COM