LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studiranje 2020. godine

Pozitivne i negativne strane studentskog života za vrijeme lockdowna

Ono što je do jučer bilo normalno, u 2020. godini postalo je riskantno i izazovno. Samim time i studentski život poprilično se izmijenio; donosimo neke od negativnih i pozitivnih strana lockdowna.

Ono što je do jučer bilo normalno, u 2020. godini postalo je riskantno i izazovno. Samim time i studentski život poprilično se izmijenio; donosimo neke od negativnih i pozitivnih strana lockdowna.

Većinu prošle godine studiranje se odvijalo online, što je utjecalo na promjenu samih navika studenata. Druženja i fizički kontakt bili su svedeni na minimum zbog opasnosti od zaraze. Iako bi se većina složila da 2020. želimo što prije zaboraviti zbog svega negativnog što se dogodilo, ipak moramo uzeti u obzir da i lockdown ima svoje negativne, ali i pozitivne strane.

Više slobodnog vremena

Samo studiranje od kuće uštedjelo je vrijeme koje inače studenti potroše na putovanje do fakulteta. Dodatno vrijeme koje su na taj način dobili može se iskoristiti na koristan i kreativan način. Više je vremena za učenje, ali i za usredotočenost na vlastite želje i hobije koji su često zapostavljeni zbog bitnijih stvari. Na taj način pružena je dodatna prilika za razvoj kreativnosti kod svakog od nas pa smo mogli raditi na vještinama poput pisanja, crtanja, vježbanja i slično. Zahvaljujući online nastavi, studenti koji inače studiraju izvan svojeg mjesta stanovanja dobili su priliku za provođenje više vremena s obitelji.

S druge strane, nemogućnost druženja s kolegama jedna je od najočitijih negativnih strana studentskog života tijekom lockdowna. Kontakti i odnosi koje ostvaruju tijekom studiranja svakako pridonose razvoju socijalnih vještina koje su jedne od ključnih faktora u razvoju karijera nakon studija.

Neizvjesnost

Neizvjesnost koja prati cijeli situaciju negativno utječe na kvalitetu studentskog života. Načini organiziranja predavanja, kolokvija i ispita mijenjani su više puta, što je izazivalo stres među studentima koji su već uznemireni zbog same činjenice da polažu ispite. Osim toga, mnogi od njih nisu znali trebaju li iznajmljivati stanove u mjestima gdje studiraju ili ostaju kući. Promjene su bile iznenadne pa je postojao i strah da će u roku od par dana ponovno morati mijenjati lokaciju.

Kvaliteta održavanja nastave

Što se tiče same kvalitete održavanja nastave, online nastava ipak se ne može mjeriti s nastavom uživo. U nekim je slučajevima smanjena obostrana komunikacija među studentima i profesorima. Profesori možda nisu imali mogućnost obratiti dovoljno pažnje na uključenost studenata u nastavu, a dugotrajna predavanja preko interneta mogu utjecati na smanjenu koncentraciju i pozornost studenata.

Ovakav način studiranja pružio je uvid u sve ono što možemo i u budućnosti prisvojiti i koristiti u nastavi, kao što je tehnologija koja je bila presudna u funkcioniranju nastave.  No, ukazalo je i na sve dobre strane fizičkog prisustvovanja nastavi koje se trebaju očuvati.  

FOTO: UNSPLASH