LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
(Ne)željene navike

Poroci studenata: Doznali smo čemu se lako odaju

– Uz fizičku aktivnost, ključno je i samo opuštanje uz eventualno pokoje piće ili koktel. Uz to, ponekad se i zalomi pokoja frula ako je dobra prigoda, ali sve u svojoj mjeri. – istaknuo je student.

– Uz fizičku aktivnost, ključno je i samo opuštanje uz eventualno pokoje piće ili koktel. Uz to, ponekad se i zalomi pokoja frula ako je dobra prigoda, ali sve u svojoj mjeri. – istaknuo je student.

Razdoblje studiranja pruža mnoge prilike za isprobavanje i eksperimentiranje. Ne čudi kako se uslijed stresa prouzrokovanog predavanjima, kolokvijima i ispitima razviju mnoge manje ili više (ne)željene navike i poroci.

Malo tko prođe petogodišnji studij bez da se navuče na kavu ili energetska pića, posebno kada ih uhvati ludo razdoblje rokova i pisanja seminara. Neki pak otkriju što zaista znači noćni život u većem gradu studiranja. U razgovoru s nekoliko studenata doznali smo što smatraju svojim najvećim porokom koji su usvojili tijekom studija. 

– Moj porok je psovanje! – jedan je od odgovora.

Barbara Barunović, studentica Odjela za matematiku u Osijeku, ukazala nam je na još jednu naviku koju je stekla tijekom studiranja:

– Kao u pjesmi Jelene Rozge, ne pijem, ne pušim, ne psujem, al' imam jedan jedini porok, a to je internet. Studentski život me je više naveo da provodim dane u zatvorenom, pa sam se odala doslovno svim čarima interneta. Više gledam serije, filmove, visim na društvenim mrežama. Više su mi mobitel i laptop u rukama nego knjige. Tako da je to jedina loša navika koje se teško rješavam.

Da nam internet i brzi način života mijenjaju svakodnevne navike, pogotovo kada dobijemo priliku samostalno raspolagati svojim resursima i vremenom, potvrdila je još jedna studentica:

– U svoje tri godine studiranja primijetila sam kako više naručujem hranu nego što sam naručivala kad sam bila kod kuće. Također, sa studiranjem dolaze i bankovne kartice, pa isto tako primjećujem da više stvari naručujem online i plaćam karticom jer sam lijena otići do kioska po, na primjer, bon za mobitel.

A kako se kolege muškog spola nose s porocima u studentskim danima, objasnio nam je jedan iskreni student, koji je želio ostati anoniman.

– S obzirom na svakodnevne teškoće s kojima se susrećem, psihički odmor mi je osobno od ključnih segmenata koji treba biti implementiran u svakodnevnu rutinu. Uz fizičku aktivnost, ključno je i samo opuštanje uz eventualno pokoje piće ili koktel. Uz to, ponekad se i zalomi pokoja frula ako je dobra prigoda, ali sve u svojoj mjeri. Ne treba pretjerivati u ničemu kako ne bismo osjetili dugoročnije negativne posljedice.

Kada sve te nezdrave navike, od brze hrane, preko online šopinga, do izlazaka i alkohola dođu na naplatu, najslađe je prespavati predavanje. Evo što nam je Nina Viljanac, studentica Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku, rekla po pitanju svog najvećeg poroka.

Sleeping in – u srednjoj je uvijek roditelj morao pravdati. Ovo mi je bilo wow, prave čari studiranja! Također, nisam nikad u životu toliko visila po kavama kao između onih predavanja na preddiplomskom. Nekad i po tri puta dnevno! Ne vjerujem da će se to ikad ponoviti tako!

Neovisno o studiranju, svi imaju neke svoje poroke. Bitno je znati ih prepoznati, kontrolirati i balansirati. Sasvim je normalno i u konačnici bitno tražiti opcije opuštanja. Dok se god pazi na njihov omjer i utjecaj na normalno funkcioniranje, nema potrebe za brigom.

FOTO: PEXELS