LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentska kuharica

Kuhajte sa Studentskim: 3 jednostavna, brza i jeftina recepta

Kada vam se zaista ne ide u menzu, isprobajte naše ukusne, jednostavne i brze recepte prilagođene studentskom džepu.

Kada vam se zaista ne ide u menzu, isprobajte naše ukusne, jednostavne i brze recepte prilagođene studentskom džepu.

Svi studenti moraju imati par recepata u rukavu za one trenutke kada im se stvarno ne izlazi iz sobe ili stana na ručak ili večeru u menzi. U sklopu naše serije članaka Kuhajte sa Studentskim donosimo vam jeftine i jednostavne recepte koji su savršeni za upravo takve dane, a oduševit će vas i okusom.

1. Jednostavan i prilagodljiv umak od rajčice

Tjestenina je jelo koje je najlakše i najbrže skuhati kada zaista nemamo volje za stajanje za štednjakom. Isprobajte ovaj fini umak od rajčice i brzo ćete uživati u ukusnom i hranjivom obroku.

SASTOJCI:

2 rajčice grapolo ili 4 manje cherry rajčice

1 limenka pelati rajčice

1 češanj češnjaka ili pola glavice luka

malo ulja, po mogućnosti maslinovog

prstohvat soli i papra

origana po vašoj želji.

PRIPREMA:

1. U dubokoj tavi ili loncu za kuhanje na malo ulja popržite usitnjeni luk ili češnjak. Odaberite prema vašem ukusu.

2. Kad luk ili češnjak počne dobivati smećkastu boju, dodajte grubo narezane cherry ili grapolo rajčice te pelati rajčice iz limenke. Pustite da se krčka na srednje jakoj vatri dok se rajčice potpuno ne raskuhaju i smjesa postane jednolika.

3. Pri kraju kuhanja dodajte sol, papar i origano. Kušajte i prilagodite količinu začina svojem ukusu.

Ovako napravljen umak odmah možete preliti preko svježe skuhane tjestenine. A ako imate pristup zamrzivaču, možete ga pustiti da se ohladi, spremiti u prazne i čiste čašice od jogurta ili nešto slično pa zamrznuti. Tako ćete ga moći izvaditi i odmrznuti kada god zatrebate.

Za one koje vole začinjeniju hranu, u ovaj umak tijekom kuhanja slobodno možete dodati i malo chilli papričice ili umiješati malo chilli praha. Za punu meksičku varijantu dodajte i kukuruza i graha iz limenke po želji. A ako na luku ili češnjaku prije dodavanja rajčica popržite 400 g ili 500 g mljevenog mesa, dobiti ćete slastan bolonjez umak dovoljan za 4–5 obroka koji također možete zamrznuti.


2. Ukusna i hranjiva kajgana

Jaja su iznimno hranjiva, a ova je kajgana savršen izvor energije za cijeli dan.

SASTOJCI:

1 jaje

¼ tikvice

¼ patlidžana

½ kranjske kobasice

1 gljiva, šampinjon

sir po želji

1 češanj češnjaka ili ½ glavice luka, prema želji

malo ulja, po mogućnosti maslinovog

prstohvat soli ili Vegete.

PRIPREMA:

1. Pustite ulje da se dobro zagrije u tavi i popržite luk ili češnjak i očišćenu i narezanu gljivu.

2. Kada gljiva pusti svoj sok i počne poprimati smećkastu boju, dodajte kranjsku kobasicu narezanu na kolutiće. Pržite dok i ona ne počne poprimati smećkastu boju.

3. Tikvicu i patlidžan ogulite, operite i narežite na kockice te dodajte u tavu.

4. Kada i povrće pusti svoj sok vrijeme je za dodavanje jajeta i sira. Jaje možete dodati direktno u tavu ili ga umutiti u tanjuru i izliti u tavu. Sir možete izabrati po volji, ali bilo bi najbolje da je tvrdi sir, na primjer gouda, ementaler, trapist i sl. Sami možete odabrati količinu, no nije ga potrebno puno. Narežite ga na nevelike komadiće i ubacite u tavu.

4. Dodajte prstohvat soli ili Vegete i miješajte dok jaje ne očvrsne i sir se rastopi.

Ova kajgana dovoljna je za dva obroka i zaista je prava energetska bomba. Naravno, možete eksperimentirati sa sastojcima i pronaći neku kombinaciju koja vama više odgovara. Vegetarijanci bez problema mogu izbaciti kobasicu kako bi dobili obrok prikladan za njihov način prehrane. A ako želite ubaciti neku drugu vrstu mesa, poput na primjer kulena, pršuta ili sl, stvorit ćete pravu delikatesu.
 

3. Keksići s komadićima čokolade

Ako zatrebate zalogaj koji će vam utažiti želju za slatkim, isprobajte ove keksiće s komadićima čokolade.

SASTOJCI:

2 jaja

450 g maslaca

200 g smeđeg šećera

200 g bijelog šećera

900 g svenamjenskog brašna

1 čajna žličica soli

1 čajna žličica praška za pecivo

usitnjene čokolade prema želji.

PRIPREMA:

1. Zagrijte pećnicu na 175°C i postavite papir za pečenje na dno lima u kojem ćete peći vaše keksiće.

2. Omekšajte maslac. Kad je maslac omekšan, dodajte šećer i miksajte mikserom laganom brzinom dok ne postane pjenast. Dodajte jaja i vrlo lagano miješajte dok smjesa ne postane jednolična. Zatim dodajte sol, prašak za pecivo i brašno, te miješajte dok smjesa ponovno ne postane jednolična.

3. Dodajte komadiće čokolade i lagano ih kuhačom umiješajte u smjesu.

4. Ručno ili koristeći grabilicu za kuglice sladoleda uzimajte djeliće tijesta i postavite na lim za pečenje. Pecite na 175°C 12 do 15 minuta ili dok ne poprime lagano smeđu boju. Ohladite i uživajte.

FOTO: PEXELS.COM