LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Alat za olakšavanje života

6 sjajnih prednosti razmišljanja naglas

Kao djeca učite i upoznajete svijet razmišljanjem naglas, no tijekom odrastanja taj proces biva internaliziran. Donosimo 6 razloga zbog kojih biste ponovno trebali početi koristiti ovaj moćan alat.

Kao djeca učite i upoznajete svijet razmišljanjem naglas, no tijekom odrastanja taj proces biva internaliziran. Donosimo 6 razloga zbog kojih biste ponovno trebali početi koristiti ovaj moćan alat.

Razmišljanje naglas sjajan je alat koji vam može pomoći u mnogim situacijama – od učenja, nošenja s nekom teškom situacijom do pronalaska rješenja za neki problem koji vas muči. Nažalost, rijetki mu svakodnevno pribjegavaju.

Kao djeca učite i upoznajete svijet upravo razmišljanjem naglas, no tijekom odrastanja taj proces biva internaliziran. Lifehack je izdvojio 6 razloga zbog kojih biste ponovno trebali početi koristiti ovaj moćan alat.

1. Brže i lakše učenje

Ako se mučite sa spremanjem nekog ispita, osobito ako taj ispit zahtjeva pamćenje velike količine tekstualnih podataka, iskoristite moć razmišljanja naglas. Čitajte potrebnu literaturu naglas, kao da je čitate kolegama ili prijateljima. Isto tako, pokušajte naglas povezivati ranije prijeđeno gradivo s novim podacima koje upravo čitate. Vaš mozak će istkati priču koja će vam mnogo lakše ostati u pamćenju i biti jednostavnija za prisjećanje tijekom ispita.

2. Potiče kreativnost i radoznalost

Ako nakon pročitanog poglavlja bilo koje literature pokušate sintetizirati ono što ste u njemu pročitali u 10 do 20 rečenica, vaš mozak će upregnuti svoje snage, ne samo u prisjećanje onoga što ste pročitali, već i u oblikovanje onoga što želite reći o temi kojom se poglavlje bavilo. A ako zamislite određenu publiku kojoj želite približiti ono što ste naučili i koja ne zna ništa o dotičnoj temi, učenje će ići još lakše i brže. Bit će potaknuta i vaša radoznalost o temi – primijetit ćete mnoge zanimljive sitnice koje bi vam možda promakle pri „tihom“ učenju.

3. Potiče razvijanje vještine rješavanja problema

Razmišljanje na glas aktivira mnoga područja u mozgu, koji onda svi zajedno surađuju u pronalasku rješenja za problem koji vas je zaokupirao. Samim time, pomaže vam sagledati problem iz različitih perspektiva, olakšavajući vam pronalazak njegovog rješenja. Govor neznatno usporava rad mozga, što oslobađa njegovu „radnu memoriju“ i pomaže svim njegovim dijelovima pri bavljenju zadatkom koji je pred vama, pa čak i na nesvjesnoj razini.

4. Potiče suradnju različitih vještina

Kao što smo već napomenuli, razmišljanje naglas aktivira mnoge dijelove vašeg mozga. Samim time, mnoge vaše vještine također moraju surađivati. Mnogi će primijetiti kako prilikom razmišljanja na glas moraju koračati u krug po sobi i kako im to koračanje pomaže pri fokusiranju na gradivo koje moraju savladati ili problem koji ih muči. Samo kretanje tijela aktivirat će određene dijelove mozga koji mogu pomoći održavanju koncentracije i budnosti. Također, mozak slaže rečenice i bira termine koji su prikladni, čime vježbate ne samo jezične vještine, već i pohranu i organizaciju podatka i njihovo dosjećanje.

5. Potiče kritičko i nezavisno razmišljanje

Razmišljanje na glas potiče aktivno razmišljanje o onome što se govori, a samim time potiče i kritičko razmišljanje. Primijetit ćete kako razmišljanje ili učenje naglas potiče postavljanje pitanja, osobito „zašto“ i „kako“. Pokušajte pročitati knjigu ili skriptu koju ste već pročitali – gotovo vam možemo garantirati kako ćete promijeniti perspektivu o onome što ste pročitali. Počet ćete primjećivati neke sitne nelogičnosti ili nepodudarnosti koje su vam možda promakle, propitivati odakle je izvučen određeni podatak ili zaključak, što će produbiti vašu angažiranost i rezultirati efikasnijim učenjem i lakšim rješavanjem problema.

6. Potiče organizaciju znanja i misli

Ove točke pomalo smo se dotakli i u prethodnim odlomcima, no vrijedi je istaknuti. Učeći ili razmišljajući naglas koristite više snage mozga, i to u njegovim različitim dijelovima. Što više neurona sudjeluje u obradi informacija koje su vam potrebne, stvoreno znanje će biti postojanije i lakše dohvatljivo. Povezujući nove informacije s već postojećima, mozak će morati nanovo organizirati ono što zna, u čemu će sudjelovati više različitih centara unutar njega. Navedeno će osnažiti vaše novo, ali i već postojeće znanje i učiniti ga dostupnijim i korisnijim. Morat ćete organizirati i dotadašnja razmišljanja o dotičnoj temi kako biste stvorili donekle suvislu priču, čime možete doći i do sasvim neočekivanih i iznenađujućih zaključaka.

FOTO: PIXABAY.COM