LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Flora i fauna

Znanstvenici otkrili desetke novih vrsta, među njima i zmiju iz Harryja Pottera

Otkriven je grm nalik brokuli, pauk nazvan prema glazbeniku i glumcu, kljunasti kit te želatinozna životinja duga 47 metara. Flora i fauna na Zemlji sve je samo ne obična, jednostavna ili ugodna oku.

Otkriven je grm nalik brokuli, pauk nazvan prema glazbeniku i glumcu, kljunasti kit te želatinozna životinja duga 47 metara. Flora i fauna na Zemlji sve je samo ne obična, jednostavna ili ugodna oku.

Ljudima će 2020. godina ostati u sjećanju po brojnim prirodnim katastrofama, pandemiji, potpunom zatvaranju u domove i financijskoj nestabilnosti, političkim sukobima i koječemu drugome. Međutim, biljni i životinjski svijet imao je priliku konačno ponovno prodisati kada je svijet gotovo stao s radom na neko vrijeme. Tomu su dokaz istraživanja znanstvenika koji su otkrili na desetke novih vrsta biljaka i životinja

Prema Good News Networku sjevernoindijska država Arunachal Pradesh koja leži pod Himalajom dom je mnogih novootkrivenih vrsta. Među najnovijima je zmija jamičarka Trimeresurus salazar koja je obožavateljima Harryja Pottera poznata prema Salazaru Slytherinu, osnivaču Slytherin kuće u Hogwartsu. Naime ova vrsta ima više zubi od drugih zmija jamičarki, glava joj je tamnozelena, a leđne ljuske su žućkasto-zelene boje. Posebne su po spolnoj dvobojnosti, mužjaci imaju crvenkasto-narančaste i žuto-narančaste pruge te boju hrđavo crvenog repa.

Država u JI Aziji Mjanmar predstavila je četiri populacije Trachypithecus popa. Riječ je o vrsti primata popa langura za koju se smatra da sadrži samo 260 jedinki, što je klasificira kao kritično ugroženu. Karakterizira je dugo sivo krzno s bijelim trbuhom.

Na Madagaskaru kolokvijalno znanim kao darvinsko igralište evolucije, otkrivena je nova vrsta mišjeg lemura Microcebus jonahi ili Jonahova mišjeg lemura koji je nešto veći od ostalih u obitelji lemura. U prosjeku je veličine ljudske šake, a neki su maleni kao ljudski dlan. Znanstvenici smatraju da mišji lemur živi samo u suhim nizinskim šumama na SI Madagaskara u nacionalnom parku Mananara Nord, a karakterizira ga crvenkasto-smeđe krzno s bijelom prugom do nosa.

Južne pustinje Namibije otkrile su zimzeleni grm (Tiganophyton karasense) iz istog reda kao što je brokula ili kelj pupčar koji smatraju dovoljno jedinstvenim da osnuju novu porodicu Tiganophytaceae. Uspijeva gdje druge biljke umiru: u slanim ravnicama na temperaturama višim od 35°C. Znanstvenici tvrde da postoji manje od tisuću jedinki ove vrste.

U Iranu su otkrili novu vrstu baršunastog pauka koji je dobio ime Loureedia phoenixi prema glazbeniku Lou Reedu i glumcu Joaquinu Phoenixu. Na prsnom košu ima tamno crvenu mrlju i noge s crno-bijelim crtama te se smatra prvom vrstom izvan Sredozemlja. Veličine je tek osam milimetara i prilično se mirno ponaša: gradi zajedničko gnijezdo i nosi mlade ostalih pauka.

Oko 100 milja od meksičkih otoka San Benito znanstvenici smatraju da su pronašli novu vrstu kljunastog kita. Prvobitno su mislili da je riječ o Perrinovom kljunastom kitu koji nikad nije viđen živ te ga se smatralo ugroženim, no nakon promatranja mijenjaju mišljenje.

U ponorima dubokomorskih kanjona u blizini australskog Ningalooa pronađena je najveća, a vjerojatno i najduža životinja ikad. Sifonofor iz roda apolemia dug je 47 metara, izgleda više nalik meduzi nego crvu te je zapravo kolonijalni organizam koji se sastoji od manjih, specijaliziranih polipa i meduzoida, zajednički poznatih kao zooidi. Sifonofori su prekriveni nematocistama koje su ispunjene otrovom, a koje služe za paraliziranje riba i drugih malih bića. Za ljude je ubod neizmjerno bolan, no rijetko je smrtonosan.

Svijet je zaista čudnovato mjesto te je dom jednako čudnovatim vrstama, stoga nemojte sumnjati da će se i u 2021. godini pronaći na desetke novih vrsta. 

FOTO: PIXABAY