LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Znanost

Najnoviji teleskop pokazat će nam kako je nastala naša galaksija

Znanstvenici su jedan od najboljih teleskopa na svijetu opremili novom tehnologijom koja će im omogućiti da, kao nikada do sada, dobiju detaljan uvid u postanak naše galaksije, Mliječnog puta.

Znanstvenici su jedan od najboljih teleskopa na svijetu opremili novom tehnologijom koja će im omogućiti da, kao nikada do sada, dobiju detaljan uvid u postanak naše galaksije, Mliječnog puta.

Teleskop William Herschel (WHT) u La Palmi u Španjolskoj moći će u jednom satu pregledati 1000 zvijezda, sve dok ne sistematizira njih pet milijuna, piše green.hr.

Super brza naprava za mapiranje povezana s WHT-om analizirat će sastav svake zvijezde i brzinu kojom se kreće te nam pokazati kako je naša galaksija, Mliječni put, nastajala tijekom više milijardi godina. Profesor Gavin Dalton sa Sveučilišta Oxford potrošio je više od deset godina na razvoju instrumenta nazvanog Weave i malo je reći da je uzbuđen što će proraditi.

– To je izvanredno postignuće velikog broja ljudi – rekao je Dalton za BBC.

Instrument Weave postavljen na WHT, visoko na planinskom vrhu španjolskog otoka La Palma koji je dio Kanarskog otočja, precizno će mjeriti brzinu nebeskih tijela. Naša je galaksija gusti spiralni vrtlog s oko 400 milijardi zvijezda, no svoj postanak je započela kao relativno mala nakupina zvijezda. Tijekom milijardi godina rasla je spajanjem s ostalim malim galaksijama, a osim što je Mliječni put postajao bogatiji pridruživanjem svake nove galaksije, to spajanje je dovoljno uzburkalo stanje da dovede do rađanja potpuno nove zvijezde.

Weave može izračunati brzinu, smjer, starost i sastav svake zvijezde koju zabilježi te zapravo napraviti pravi film o zvijezdama koje se kreću u Mliječnom putu. Po profesoru Daltonu, ekstrapolacijom unatrag, instrument će moći rekonstruirati cijeli postupak nastajanja Mliječnog puta, do u do sada neviđene detalje.

– Moći ćemo pratiti galaksije koje su tijekom kozmičkog vremena nastajanja Mliječnog puta bile apsorbirane te vidjeti kako je jedan takav događaj potaknuo formiranje nove zvijezde – zaključio je.

FOTO: UNSPLASH