LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Akon Lighting Africa

Akonova inicijativa: električna energija za 600 milijuna Afrikanaca

U sklopu inicijative trebala bi biti osnovana i prva Solarna akademija u Africi u kojoj bi se mladi Afrikanci obrazovali za rad na solarnim sustavima za proizvodnju električne energije.

U sklopu inicijative trebala bi biti osnovana i prva Solarna akademija u Africi u kojoj bi se mladi Afrikanci obrazovali za rad na solarnim sustavima za proizvodnju električne energije.

Američki pjevač i tekstopisac Akon pokrenuo je u veljači 2014. godine projekt Akon Lighting Africa. Radi se o projektu koji bi u konačnici omogućio da 600 milijuna Afrikanaca dobije električnu energiju u svoja naselja i domove. Akon je rođen u SAD-u, ali je podrijetlom iz afričke države Senegala gdje je proveo većinu djetinjstva. Inicijativu za osvjetljavanje Afrike pokrenuo je s afričkim stručnjacima Thioneom Niangom i Sambom Bathilyjem. 

Glavni izvor rasvjete u brojnim afričkim ruralnim područjima su petrolejske svjetiljke koje su štetne za zdravlje te vrlo lako mogu uzrokovati požare. Upravo od tih posljedica umre gotovo 3,5 milijuna Afrikanaca godišnje. Projekt Akon Lighting Africa omogućio bi afričkim naseljima čistu i sigurnu rasvjetu. Do sada je u sklopu tog projekta počelo postavljanje ulične rasvjete i solarnih panela na kućama u 14 afričkih zemalja. Afrika ima 320 sunčanih dana na godinu pa se iskorištavanje sunčeve svjetlosti čini idealnim za tu zemlju.

Ovog ljeta trebala bi u gradu Bamako, glavnom gradu države Mali u Africi, biti pokrenuta Solarna akademija. U njoj bi se obrazovali mladi Afrikanci te stekli znanja i vještine potrebne za rad na solarnim sustavima za proizvodnju električne energije. U akademiji bi ih educirali europski stručnjaci u tom području. Budući da je više od 70 posto afričkog stanovništva mlađe od 35 godina oni bi time stekli prijeko potrebno obrazovanje, a kasnije bi vlastitim radom doprinijeli razvoju i napretku svojih zajednica.

Nova inicijativa za svaku je pohvalu. Nadajmo se da će zaživjeti u punom opsegu i donijeti električnu energiju stanovnicima afričkih zemalja. 

FOTO: FLICKR/ROBIN TAYLOR