LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
NA DANAŠNJI DAN

Rođen Frank Sinatra

 Jedna od najpopularnijih ličnosti dvadesetog stoljeća, poznati pjevač i glumac Frank Sinatra, rođen je na današnji dan, 12.prosinca 1915. u mjestu Hoboken u američkoj saveznoj državi New Jersey.

 Jedna od najpopularnijih ličnosti dvadesetog stoljeća, poznati pjevač i glumac Frank Sinatra, rođen je na današnji dan, 12.prosinca 1915. u mjestu Hoboken u američkoj saveznoj državi New Jersey.

Jedna od najpopularnijih ličnosti dvadesetog stoljeća, poznati pjevač i glumac Frank Sinatra, rođen je na današnji dan, 12. prosinca 1915. u mjestu Hoboken u američkoj saveznoj državi New Jersey.

Rođen je kao sin jedinac Talijana. S 15 godina Sinatra je odlučio napustiti srednju školu te postati sportski novinar. Zanesen tim željama, odlučio je upisati večernju školu novinarstva gdje je učio engleski jezik, daktilografiju i hvatanje bilješki. Nedugo zatim, želja mu se ostvaruje te postaje sportski novinar. 

Međutim kada je prvi put čuo Bing Crosbyja te Billie Holiday odlučio se okušati u pjevačkim vodama, a budući da je zaista imao poseban glas, to i nije bio neki problem. Želio se dokazati publici, pa je nastupao po lokalnim amaterskim natjecanjima, a u isto vrijeme obilazi sve filmske studije u potrazi za prvim glumačkim angažmanom.Vrlo brzo se dokazao kao velika zvijezda na koju se može računati.

Počeo je svirati u maloj skupini, a ubrzo i samostalno. U studenom 1946. izdavačka kuća Columbia Records objavljivala je jednu Sinatrinu ploču mjesečno. Njegove ploče prodavale su se u 10 milijuna primjeraka godišnje.Agencija za mlade talente koja se brinula za njegovu promociju reklamirala ga je  sloganom "The voice that thrilled millions", a novinari su mu u to vrijeme nadjenuli, danas općepoznati, nadimak "The Voice".

Na vrhuncu karijere doživio je veliki pad. Novine su ga povezivale s brojnim mafijaškim i ljubavnim skandalima. godine 1949. rastaje se od svoje žene Nancy i raskida ugovor s Columbia Recordsom te pada na samo dno.

Ubrzo mu u ruke dolazi scenarij za film Odavde do vječnosti u kojemu se pronalazi u sporednoj ulozi Maggia, malog Talijana koji odbija biti slomljen. Za tu ulogu je dobio Oscara što ga je ponovno vratilo na sam vrh. Zaredali su se brojni filmovi poput Guys and Dolls, The Tender Trap i The Man With The Golden Arm te potpisuje i novi pjevački ugovor koji mu donosi miljunsku zaradu.

Svoju je karijeru pokušao okončati 1971. kada je najavio povlačenje, no već 1973. vraća se novim albumom Ol Blue Eyes Is Back.Godine 1980.nastupio je pred 175.000 ljudi u Rio de Janeirou, što ga je dovelo i u Guinnesovu knjigu rekorda. Nemirni duh nije mu dao mira pa je i dugo nakon prvotne najave mirovine nastupao diljem svjetskih pozornica.

Umro je od srčanog udara 14. svibnja 1998.

Nakon Sinatrine smrti njegov prijatelj Tony Bennett je izjavio: "Najveći nas je napustio, no njegov će Glas zauvijek živjeti."

FOTO: LAST.FM