LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Prošlo je 78 godina od japanskoga zračnog napada na Pearl Harbor

Dana 7. prosinca 1941. dogodio se japanski zračni napad na Pearl Harbor, na Havajima, koji je definitivno odredio Rooseveltovu odluku da uvede Sjedinjene Američke Države u Drugi svjetski rat.

Dana 7. prosinca 1941. dogodio se japanski zračni napad na Pearl Harbor, na Havajima, koji je definitivno odredio Rooseveltovu odluku da uvede Sjedinjene Američke Države u Drugi svjetski rat.

Japanski zračni i pomorski napad na američku luku Pearl Harbor dogodio se 7. prosinca 1941. u jutarnjim satima dok je Drugi svjetski rat razarao svijet. Odnosi SAD-a i Carskoga Japana otprije su bili loši. Japan je 30-ih godina 20. stoljeća počeo dijeliti Kinu prema vlastitim željama bez odobravanja SAD-a, a SAD je Japancima odlučio nametnuti embargo na uvoz goriva kada su japanske trupe zauzele francusku Indokinu.

Ranije trzavice između Japana i SAD-a kulminirale su u prosincu 1941, kada je Japan napao Pearl Harbor na Havajima pod zapovjedništvom I. Yamamotoa. Na ovome je području SAD postavio 70 ratnih američkih brodova, ali niti jedan nosač zrakoplova, čineći iznenadni zračni napad pogodnijim za Japan. Ovaj se napad često smatra prvom pomorskom bitkom u kojoj su nosači aviona zamijenili bojne brodove.

Japanski napad odvio se u dva vala s ukupno 354 zrakoplova. Američka materijalna šteta ogledala se kroz osam bojnih brodova, 3 lake krstarice, 3 razarača, 4 manja broda i 230 zrakoplova. Poginulo je 3681 s američke i 100 vojnika s japanske strane. Ovaj je napad označio konačan ulazak SAD-a u Drugi svjetski rat pod predsjedništvom F. D. Roosevelta. Tri se dana kasnije i Japan pridružio ratu, ali na strani Njemačke i Italije. 

Zbog velike pobjede na Havajima Japan je zadobio višemjesečnu prevlast na Pacifiku. Ta je sreća bila vrlo kratkoga vijeka jer je Amerika kao probuđeni div na kraju rata ipak pronašla način za osvetu, bacanjem atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki.

FOTO: ENCYCLOPEDIA BRITANNICA