LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Pluton izgubio status planeta

Planet Pluton je, prema svom trenutnom nazivu, patuljasti planet Sunčevoga sustava. 24. kolovoza predstavlja dan sjećanja na gubitak statusa planeta.

Planet Pluton je, prema svom trenutnom nazivu, patuljasti planet Sunčevoga sustava. 24. kolovoza predstavlja dan sjećanja na gubitak statusa planeta.

Do 24. kolovoza 2006. godine učili smo da planet Pluton predstavlja deveti planet našega sustava. Spomenutog se dana održala konferencija Međunarodne astronomske Unije u Pragu gdje je usvojena deklaracija koja mu je oduzela taj status te mu dodijelila naziv patuljasti planet. Od tada, njegov službeni naziv glasi 134340 Pluton. Dogodile su se još mnoge rasprave oko Plutonova statusa, no službeno još nije vratio titulu planeta, bez obzira na podršku mnogih znanstvenika. 

PHOTO: Tumblr

Pluton je otkriven davne 1930. godine i to sasvim slučajno. Astronomi su krenuli u potragu za velikom masom koja je utjecala na gibanje planeta Neptuna i Urana. Naposlijetku se ispostavilo da su proračuni putanje oba planeta bili pogrešni. Nakon što je Clyde Tombaugh u Arizoni pretraživao nebo sa zvjezdarnice, otkrio je novi planet. Na kraju se zaključilo da njegova masa nije dovoljno velika da objasni proračunske pogreške u gibanju Urana i Neptuna. Krenulo se u potragu za novim planetom, nazvanim planetom X, no on još nije pronađen.

No, zašto je Pluton izgubio status planeta? Prema standardima Međunarodne astronomske zajednice, potrebno je ispuniti nekoliko kriterija za dobivanje statusa planeta. Primjerice: 

mora biti u orbiti oko Sunca

imati dovoljnu masu da organizira hidrostatsku ravnotežu

 njegova orbita ne smije biti oslobođena od susjeda

Iako se Pluton nalazi u orbiti oko Sunca i ima okrugao oblik, ne zadovoljava treći kriterij. Njegova orbita ne smije biti oslobođena susjeda. To znači da u posljednjoj fazi formacije, tijelo planete mora postati gravitacijski dominantno. U prijevodu, unutar planetarne orbite ne smiju se nalaziti nebeska tijela, osim njegovih vlastitih satelita, i tijela pod utjecajem gravitacije tog planeta. S obzirom na to da je otkriven poveći broj tijela u Sunčevom sustavu koja su bila podjednake mase i  osobina poput Plutona, na spomenutoj je konferenciji trebalo donijeti jednu od dvije moguće odluke: uključiti nove objekte u popis planeta ili izbaciti Pluton.

Međunarodna astronomska unija nakon više rasprava odlučila se za izbacivanje, na sveopću žalost. Naime, ovom pomalo kontroverznom odlukom, uslijedili su brojni protesti diljem svijeta koji su se zalagali za Pluton kao planet. Patuljasti je planet naime, svima prirastao srcu, ma kako to čudno zvučalo. Desetljećima je u školama učen kao deveti planet i to je odjednom nestalo iz knjiga. Slike otkrivaju i područje na planetu u obliku srca, pa je tako nastalo stotine slika podrške. Pored ovoga, obožavatelji planeta uspjeli su pronaći i sličnosti s omiljenim likom iz crtića  psom Plutonom.

PHOTO: Tumblr

Pluton se inače smatra najudaljenijim i najhladnijim planetom od Sunca. Nalazi se unutar Kuiperovog pojasa, iza Neptunove orbite. Područje svemira, na kojem se nalazi, prepuno je leda pa se smatra da je to izvor velikog broja kometa. Najtužnije je što Pluton, od dana kada je otkriven kao planet do dana kada mu je status oduzet, nije napravio nijedan krug oko Sunca. Za ovaj put malenom patuljastom planetu treba čak 248 godina.


PHOTO: Tumblr

FOTO: TUMBLR