LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Za bolju budućnost

Budućnost bez plastike: Sway, Zerocircle i Notpla osvojili su Tom Ford nagradu za izum biorazgradive plastike

Riječ je o jedinom globalnom natjecanju usmjerenom na stvaranje biološki razgradivih vrećica koje bi predstavljale alternativu tradicionalnim plastičnim vrećicama.

Riječ je o jedinom globalnom natjecanju usmjerenom na stvaranje biološki razgradivih vrećica koje bi predstavljale alternativu tradicionalnim plastičnim vrećicama.

O plastici se već godinama priča, svake godine sve više. Njezino se recikliranje potiče sve više, a 2020. godine Tom Ford se udružio s tvrtkom Lonely Whale kako bi pokrenuo dodjelu TOM FORD Plastic Innovation nagrade. Riječ je o jedinom globalnom natjecanju usmjerenom na stvaranje biološki razgradivih vrećica koje bi predstavljale alternativu tradicionalnim plastičnim vrećicama.

Kako bi se pokazala važnost čistog oceana i svijeta bez plastike, a i proširila vijest o projektu, u studenom 2020. predstavljen je njihov prvi Ocean Plastic sat. Riječ je o prvom luksuznom satu izrađenom od stopostotne oceanske plastike.

Pobjednike TOM FORD Plastic Innovation nagrade 9. ožujka 2023. proglasio je osnivač nagrade Tom Ford. Odabrana su tri pobjednika natječaja, a prva je američka tvrtka Sway koja nudi zamjene za regenerativno plastično pakiranje. Njihovo je pakiranje na bazi morskih algi koje se mogu kompostirati u velikom broju. Nakon nje slijedi Zerocircle, tvrtka sa sjedištem u Indiji koja proizvodi materijale za pakiranje koji su sigurni za divlje životinje i oceane. Njihovo se pakiranje temelji na lokalno uzgojenim morskim algama koje se otapaju. Na trećem se mjestu našla tvrtka Notpla sa sjedištem u Londonu. Njihov je cilj biti prva tvrtka koja će proizvodnjom ambalaže od prirodnih membrana stvoriti alternativu jednokratnoj uporabi i tako postići nestanak otpada. Njihovi su proizvodi također rađeni na bazi morskih algi.

Pobjednici natjecanja nagrađeni su nagradnim fondom od 1,2 milijuna dolara, kombinacijom novčane nagrade i izravnog ulaganja, kako bi proširili svoja rješenja i kako bi zamijenili tradicionalnu tankoslojnu plastiku koja čini 46% ukupnog plastičnog otpada koji svake godine iscuri u ocean.

Komisija za dodjelu nagrada odabrala je pobjednike od osam finalista koji su bili u razmatranju. Konkretno, Sway je kući odnio 600.000 dolara, Zerocircle je dobio 250.000 dolara, a Notpla 150.000 dolara dok je Milestone nagrada od 200.000 dolara jednako isplaćena svim finalistima.

FOTO: UNSPLASH.COM