LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Obilježava se Međunarodni dan svjesnosti o mucanju: Riječke žirafe će u znak podrške zasvijetliti u tirkiznoj boji

Dan se tradicionalno obilježava tirkiznom bojom (plava asocira na mirnoću, a zelena je simbol slobode i pravde).

Dan se tradicionalno obilježava tirkiznom bojom (plava asocira na mirnoću, a zelena je simbol slobode i pravde).

Svake godine 22. listopada obilježava se Međunarodni dan svjesnosti o mucanju (International Stuttering Awareness Day – ISAD).
 

Najpoznatiji govorni poremećaj


Govorni poremećaj mucanja jedan je od najčešćih, a većinom se javlja u ranom djetinjstvu. Prisutan je kod 11 posto djece do četvrte godine života, ali i kod 1 posto odraslih. Same teškoće govora često prati i visoka razina socijalne anksioznosti, koje mogu ostaviti negativne posljedice na mentalno zdravlje osobe.

Međunarodni dan svjesnosti o mucanju počeo se obilježavati 1998. godine, a sve zbog Amerikanca Michaela Sugermana, koji je želio osvijestiti društvo o ovom govornom poremećaju kako bi lakše prihvatilo i poštovalo ljudske različitosti. Hrvatska ga je počela obilježavati 2000. godine, a 2009. Hrvatski sabor je 22. listopada proglasio Danom svjesnosti o mucanju u Hrvatskoj.
 

Riječki znak podrške

 

Ovaj dan se tradicionalno obilježava tirkiznom bojom, kombinacija plave, koja asocira na mirnoću i zelene, koja je simbol slobode i pravde. Sveučilište u Rijeci u suradnji s Lučkom upravom Rijeka obilježit će ovaj dan tako što će dizalice na Molo Longu, popularne Riječke žirafe, zasvijetliti u tirkiznoj boji. Žirafe će obasjati tirkizna svjetlost 22. listopada, nakon što padne mrak i svijetlit će do zore.

Studij Logopedija Sveučilišta u Rijeci na taj će dan također održati online simpozij na temu Nema univerzalne terapije, koji organiziraju u suradnji s Odsjekom za logopediju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Hrvatskim logopedskim društvom.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA