LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Manje poznate zanimljivosti o Shakespeareu

Danas slavimo obljetnicu rođenja Williama Shakespearea, jednog od najvećih i najizvođenijh svjetskih dramatičara. Tim povodom donosimo vam nekoliko zanimljivosti o njegovom životu i djelu.

Danas slavimo obljetnicu rođenja Williama Shakespearea, jednog od najvećih i najizvođenijh svjetskih dramatičara. Tim povodom donosimo vam nekoliko zanimljivosti o njegovom životu i djelu.

Na današnji dan obilježavamo obljetnicu rođenja slavnog engleskog književnika, kazališnog glumca i redatelja Williama Shakespearea. Usprkos svojoj slavi, William Shakespeare pripada onom krugu pisaca o kojima se malo zna. Zato nas ne treba čuditi činjenica da ni točan datum njegovog rođenja nije siguran. Iz izvora nam je poznato da je kršten 26. travnja 1564., pa stručnjaci vjeruju kako je rođen tri dana ranije, 23. travnja. Međutim, kako je u njegovo vrijeme bio na snazi stari julijanski kalendar, po današnjem gregorijanskom kalendaru bio bi rođen 3. svibnja.

Rođen je u Stratfordu na Avonu kao najstarije od osmero djece, u imućnoj obitelji. Godine 1582. oženio se za Ann Hathway koja je bila osam godina starija od njega. Ubrzo nakon toga dobili su kćer Susann te blizance Judith i Hamleta. U njegovoj biografiji ima još mnogo praznih mjesta. Do 1592. godine nije poznato što radi jer mu se gubi trag, a te se godine prvi put spominje kao glumac i dramski pisac. Ubrzo nakon toga objavljene su mu poeme Venera i Adonis te Silovanje Lukrecije.

– Svijet je pozornica na kojoj svako igra svoju ulogu.

Mnogo je pisao i njegove drame bile su vrlo popularne i rado izvođene. Postao je i suvlasnikom kazališta The Globe, prvog kazališta koje je izgrađeno posebno za jednu družinu, a ujedno od nje i financirano. Na daskama tog kazališta prvi put su izvedena mnoga od najvažnijih djela svjetske književnosti, počevši od Hamleta, Kralja Leara i Macbetha. U svojim posljednjim godinama života odlučio se vratiti u Stanford, gdje je i umro 1616. godine

U povodu njegovog rođendana donosimo vam nekoliko zanimljivosti:

1. Vjerojatno ne pišemo točno Shakespearovo prezime

U izvorima iz Shakespearova vremena njegovo prezime nalazimo zapisano na čak osamdeset različitih načina, od Shappere do Shaxberd. Nigdje nije pronađen njegov potpis u obliku kakvom ga danas znamo. Potpisivao se kao Willm Shakp, Willm Shakspere  i William Shakspeare. Bez obzira kako se pisalo, vjeruje se kako je njegovo ime proizašlo iz staroengleskih riječi schakken (zamahnuti, razmahivati) te speer iz koje je izvedena riječ spear (koplje). 

2. Njegova djela prevedena su na 80 jezika, uključujući klingonski 

Shakespearova slava nadišla je čak i zemaljske granice. Obožavatelji znanstveno-fantastične serije Zvjezdane staze preveli su Hamleta na klingonski, kako bi ga vratili u izvorni jezik. Tako danski kraljević ne počinje svoj poznati fovor s biti ili ne biti već s taH pagh taHbe.

3. Shakespeare je izazvao ekološku katastrofu u New Yorku
 
Ornitolog Eugene Schieffelin odlučio je nabaviti sve ptičje vrste koje se spominju u Shakespeareovim djelima, a kojih u tom trenutku nije bilo u SAD-u. Tako je među ostalim vrstama u Ameriku 1890. godine doveo prva dva jata čvoraka u Central Park u New Yorku. Za razliku od nekih ptica, koje su mučile s preživljavanjem i izgubile bitku, do kraja dvadesetih godina čvorci su se proširili po cijeloj Istočnoj obali. Njihov je broj porastao do te mjere da su uništili cijele ekosustave. Zanimljivo je da se u Shakesperovu stvaralaštvu ta ptičja vrsta spominje samo jednom; u drami Henrik IV. postoji čovjek koji je odlučio istrenirati čvorka da neprestano u kraljevo ime šapuće zabranjeno ime Mortimer.

4. Shakespeare nije umro siromašan

Za razliku od mnogih svojih suvremenika, Shakespeare je umro kao čovjek s velikim imetkom i bogatim portfoliom. Iako nije mogao dobiti titulu gentleman, uz pomoć obiteljskog bogatstva kupio je grb koji prikazuje sokola i koplje na žutom štitu ispod kojeg je natpis na francuskom No sanz droict / Ne bez prava.

5. Njegove drame objavljene su posthumno

Shakespeare za života nije objavio niti jednu svoju dramu. Njegovih 36 drama, koliko ih danas poznajemo, nakon piščeve smrti objavili su njegove kolege glumci John Hemminges i Henry Condell pod naslovom The First Folio.

FOTO: WIKIPEDIA