LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Hrvatska međunarodno priznata

15.siječnja 1992. godine Republika Hrvatska postala je međunarodno priznata država.

15.siječnja 1992. godine Republika Hrvatska postala je međunarodno priznata država.

Na današnji dan, 15.siječnja 1992. godine, Republika Hrvatska postala je međunarodno priznata država te je uspostavila diplomatske odnose s Njemačkom, državom koja je odigrala bitnu ulogu u priznavanju Hrvatske u svijetu založivši svoju sveukupnu političku i gospodarsku težinu kako bi pokrenula pasivnu Europu i potaknula ostalih jedanaest članica Europske zajednice da priznaju neovisnost i suverenitet RH. 

Kao prva država koja je priznala Hrvatsku ostat će zapamćen Island (19. prosinca 1991.), a istoga dana na to se odlučila i Njemačka (iako uz odluku da njezino priznanje na snagu stupa 15. siječnja 1992., zajedno s ostalim članicama Europske unije). Dva dana prije Europske Unije, 13. siječnja, Republiku Hrvatsku priznala je Sveta Stolica. Dan nakon Svete Stolice Hrvatsku je priznao San Marino. Potom su, među ostalima, uslijedila priznanja Rusije (17. veljače), Japana (17. ožujka), SAD-a (7. travnja), Izraela (16. Travnja) te Kine (27. travnja). Prva azijska i islamska zemlja koja je priznala Hrvatsku bio je Iran (15. ožujka 1992.), a afrička Egipat (16. travnja 1992.). Primanjem u Ujedinjene narode, 22. svibnja 1992., Hrvatska je postala jednakopravnom članicom međunarodne zajednice.

Tog dana, predsjednik Franjo Tuđman je u televizijskom priopćenju naciji izjavio:

Današnji dan - 15. siječnja 1992. - bit će zlatnim slovima uklesan u cijelu, četrnaeststoljetnu, povijest hrvatskog naroda na ovome prostoru, za nas svetom tlu između Mure, Drave, Dunava i Jadrana. Nakon što je proglasila svoju samostalnost i suverenost, i raskinula svoje državno-pravne veze s bivšom jugoslavenskom državnom zajednicom, Republika Hrvatska postigla je i međunarodno priznanje svoje neovisnosti.

FOTO: WIKIPEDIA