LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Svečana završnica Gavella Faira

Studentski.hr nagradio emotivnu i toplu izvedbu „Kao na nebu"

– Osvojila nas je jer se satima nastavila igrati nakon što su se glumci povukli iza spuštenih zastora pozornice. – stoji u obrazloženju nagrade.

– Osvojila nas je jer se satima nastavila igrati nakon što su se glumci povukli iza spuštenih zastora pozornice. – stoji u obrazloženju nagrade.

Kazalište u Frankopanskoj okončalo je još jednu uspješnu sezonu svečanom završnicom Gavella Faira. Nakon odgledanih pet premijernih predstava iz 2015/2016., dodijeljene su tri nagrade.

Najboljeg glumca i nabolju glumicu odabralo je prosudbeno povjerenstvo sastavljeno od najvjernijih gledatelja – Kristina Blaslov, Svetlana Hrvojčec, Nadica Jus, Ljerka Krmpotić, Filip Kučeković, Nevenka Makek i Marija Cahunek, predsjednica povjerenstva. Nagradu je ravnatelj Gavelle Boris Svrtan uručio Jeleni Miholjević i Ozrenu Grabariću.

– Pokazujući svoju glumačku veličinu i osobnost, Jelena Miholjević odigrala je opsegom možda nevelike, ali dometom značajne uloge u dvije posve različite predstave, čime je plijenila pozornost publike i još jednom dokazala da za vrhunsku izvedbu nije važno je li uloga glavna ili sporedna, već je bitno kako joj glumac pristupi. – rekla je Marija Cahunek.

Nakon dugotrajnog pljeska publike, obrazložila je:

– Svakom predstavom u kojoj igra, ovaj glumac pomiče granice svoje transformativnosti, pa tako i u Malenoj, odnosno u Kao na nebu, odlazi u dva posve različita smjera, stvarajući lica koja su tako udaljena jedno od drugog, a opet su on – Ozren Grabarić. –

Ovosezonska novost uvođenje je nagrade najboljoj predstavi. Studentski.hr je, podsjetimo, odabrao svoje nakreativnije i najmotiviranije čitatelje u svoje prosudbeno povjerenstvo. Tako su Karolina Zelenika, Nikolina Golec, Anja Tomljenović, Tea Balta i Marija Roca, zajedno s Anom Vlah i Anom Marasović s portala, donijele odluku. Za toplu, emotivnu i čarobnu izvedbu Kao na nebu Renea Medvešeka, nagradu je preuzeo Darko Milas.

 – Budući da nemamo ozbiljnih zamjerki upućenih svima zaslužnima za ovo ostvarenje, a ono je uspješno prenijelo nebeske emocije i vrijednosti zajedništva na nas, odluka nipošto nije bila teška. Predstava Kao na nebu zarobila nas je višeslojnim progovaranjem o svakodnevnim nedaćama čovjekove neposredne blizine. Ovakvo kazališno ostvarenje prijeko je potrebno društvu 21. stoljeća koje još uvijek opravdava nasilje, društvu koje neopravdano izolira pojedince iz socijalne kohezije.

Kao na nebu otkrila nam je sasvim novo iskustvo. Osvojila nas je pričom o ljubavi, koja se oduvijek najbolje ostvarivala u sferama umjetnosti. Osvojila nas je, jer smo njenu glazbu najpažljivije osluškivali. Osvojila nas je jer se satima nastavila igrati nakon što su se glumci povukli iza spuštenih zastora pozornice. Prije svega, osvojila nas je jer je publici dopustila da postane njenim dijelom. Kad bismo u jednoj riječi morali objasniti zašto Kao na nebu, rekli bismo zbog bliskosti, jer mladi čovjek iskazuje, više od ičega, strah prema otuđenosti. – stoji u obrazloženju.

U nagradnom raspoloženju publika je otplovila na Trećić, najudaljeniji hrvatski otok, s izvedbom Osmog povjerenika. Gavella je još jednom pokazala koliko cijeni svoju publiku. Istovremeno je širom otvorila svoja vrata mlađoj populaciji. Pokazala je studentima da pripadaju kazalištu i da osluškuje njihove preferencije. Studentski.hr još je jednom dokazao da je angažiran na svim poljima studentskog života, od kojih je kultura itekako važan segment.

FOTO: FACEBOOK/GAVELLA