LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Netflix dokumentarci

Ovi Netflixovi dokumentarci će ti promjeniti život

Netflix ima opsežnu biblioteku dokumentaraca koji pokrivaju širok raspon tema, od znanosti i tehnologije pa sve do povijesti i politike. Mnogi dokumentarci imaju zabaviti i poučiti, a neki od njih i promijeniti naše perspektive i način na koji vidimo svijet. Ovo je deset Netflixovih dokumentaraca koji će promijeniti vaš život i način razmišljanja.

Netflix ima opsežnu biblioteku dokumentaraca koji pokrivaju širok raspon tema, od znanosti i tehnologije pa sve do povijesti i politike. Mnogi dokumentarci imaju zabaviti i poučiti, a neki od njih i promijeniti naše perspektive i način na koji vidimo svijet. Ovo je deset Netflixovih dokumentaraca koji će promijeniti vaš život i način razmišljanja.

Netflix ima opsežnu biblioteku dokumentaraca koji pokrivaju širok raspon tema, od znanosti i tehnologije do povijesti i politike. U moru tih dokumentarac postoje neki koji imaju moć, ne samo zabaviti i poučiti, već i promijeniti naše perspektive i način na koji vidimo svijet.

The Social Dilemma (2020.)
7.6/10 IMDb

Dokumentarac koji potiče na razmišljanje i istražuje tamnu stranu društvenih medija i njihov utjecaj na privatnost, demokraciju i društvo. Uz uvide bivših tehničkih rukovoditelja i inženjera, film otkriva zlokobne načine na koje tvrtke društvenih medija prikupljaju i koriste osobne podatke, manipuliraju javnim mnijenjem i doprinose širenju lažnih vijesti. Dokumentarac naglašava hitnu potrebu za rješavanjem društvenih i političkih implikacija tehnologije i poziva na odgovorniju upotrebu društvenih medija kako bismo zaštitili svoju privatnost i očuvali demokraciju.

The 13th (2016.)
8.2/10

Snažan dokumentarac koji ispituje povijest rasne nejednakosti u Sjedinjenim Državama i način na koji je 13. amandman korišten da se opravda novi oblik ropstva. Film prati evoluciju kaznenopravnog sustava od razdoblja nakon Građanskog rata do danas, ističući stalne razlike u tretmanu Afroamerikanaca. Film je snažan podsjetnik na potrebu rješavanja sustavnog rasizma koji i dalje oblikuje naše društvo i važnost borbe za pravdu i jednakost.

Cooked (2019.)
8.1/10 IMDb

Ova dokumentarna serija temelji se na knjizi Michaela Pollana "Cooked: A Natural History of Transformation". Serija istražuje povijest kuhanja, njegovu ulogu u oblikovanju ljudske kulture i njegov potencijal da zbliži ljude. Sadrži četiri elementa - vatru, vodu, zrak i zemlju - koji predstavljaju četiri tradicionalna načina kuhanja. Kroz intervjue s kuharima, stručnjacima za hranu i antropolozima, serija gledatelje vodi na putovanje kako bi razumjeli kulturni, društveni i znanstveni značaj kuhanja. Serija pokazuje kako kuhanje može zbližiti ljude, hraniti zajednice i pružiti osjećaj identiteta.

What the health (2017.)
7.2/10 IMDb

Dokumentarac koji potiče na razmišljanje koji istražuje vezu između prehrane i bolesti te industrija koje promoviraju nezdrav izbor hrane. Film razotkriva bliske veze između prehrambene, farmaceutske i medicinske industrije i naglašava načine na koje te industrije manipuliraju zdravstvenim informacijama kako bi održale svoj profit. Film je poziv na uzbunu za one koji žele voditi zdraviji život i preuzeti kontrolu nad svojim zdravljem.

The Internet's Own Boy: The Story of Aaron Swartz
8/10 IMDb


Počast Aaronu Swartzu, programeru i političkom aktivistu koji se borio za slobodan i otvoren internet. Film prati Swartzov put od njegovih ranih dana kao tehnološkog čuda do njegove uloge vodećeg zagovornika slobode interneta. Film ističe Swartzov doprinos pokretu otvorenog pristupa i njegove napore da spriječi usvajanje kontroverznog Zakona o stop online piratstvu (SOPA). Dokumentarac je snažan podsjetnik na važnost zaštite slobode informacija i prava na pristup znanju.
FOTO: PIXABAY