LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
NAGLASAK NA KREATIVNIM INDUSTRIJAMA

Na Sveučilištu u Zagrebu održat će se diskusija na temu autorskih prava na internetu

Na okruglom stolu govorit će se o položaju kreatora glazbenih, filmskih, audiovizualnih, medijskih i drugih sadržaja na internetu te o zakonskim okvirima i budućim izazovima tog tržišta.

Na okruglom stolu govorit će se o položaju kreatora glazbenih, filmskih, audiovizualnih, medijskih i drugih sadržaja na internetu te o zakonskim okvirima i budućim izazovima tog tržišta.

Sveučilište u Zagrebu u partnerstvu s HDS ZAMP-om organizira okrugle stolove o intelektualnom vlasništvu, a prva diskusija pod nazivom Kreativne industrije na internetu održat će se 30. ožujka 2023. u auli Sveučilišta u Zagrebu (Trg Republike Hrvatske 14). Na okruglom stolu govorit će se o položaju kreatora glazbenih, filmskih, audiovizualnih, medijskih i drugih sadržaja na internetu te o zakonskim okvirima i budućim izazovima tog tržišta.

Diskusiju će moderirati Ana Radišić, a panelisti će biti Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija RH, Dražen Klarić iz HUP-a (Udruga novinskih izdavača), Valentina Wiesner iz Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava, Goran Navojec iz Hrvatskoga društva za zaštitu audiovizualnih izvođačkih prava, Nikša Bratoš iz Hrvatske udruge za zaštitu izvođačkih prava, Maja Vidmar Klarić iz Hrvatske diskografske udruge/ZAPRAF, Branimir Mihaljević iz Hrvatskoga društva skladatelja te prof. dr. sc. Romana Matanovac Vučković, voditeljica Studija sa Sveučilišta u Zagrebu.

Tijekom diskusije bit će predstavljena i posebna videoanketa provedena među stanovnicima Zagreba o njihovim navikama i stavovima konzumacije kreativnog sadržaja poput glazbe, filmova, serija i novina.

Budući da konzumacija kreativnih sadržaja na internetu postaje dominantni put komunikacije između stvaratelja i publike, na okruglom stolu raspravljat će se o važnosti zaštite autorskog prava i poštivanju stvarateljskog rada kroz modele pretplate. Bit će istraženo kolika je svijest korisnika o važnosti vlastita financijska doprinosa stvarateljskom kreativnom radu aktivnim odabirom legalnih ponuda te kako pristupiti korisnicima i educirati ih da prepoznaju važnost takvog doprinosa.
FOTO: UNSPLASH