LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Fakultet organizacije i informatike

Započeo FSec 2016 – najveći simpozij u Hrvatskoj na području informacijske sigurnosti

FSec je tijekom šest godina od osnivanja postigao značajan uspjeh jer je u vrijeme krize, koja je u velikoj mjeri zahvatila i konferencije, FSec simpozij postao najveća takva konferencija u Hrvatskoj, pa i šire.

FSec je tijekom šest godina od osnivanja postigao značajan uspjeh jer je u vrijeme krize, koja je u velikoj mjeri zahvatila i konferencije, FSec simpozij postao najveća takva konferencija u Hrvatskoj, pa i šire.

U Hrvatskom narodnom kazalištu Varaždin je u srijedu, 14. rujna 2016. godine, svečano otvoren FSec 2016 – najvažnije događanje na području informacijske sigurnosti u Hrvatskoj. Skupu je prisustvovalo više od tristo gostiju, mnogobrojni uglednici, najveći stručnjaci iz područja informacijske sigurnosti u Hrvatskoj i šire, predstavnici državnih tijela koja se bave sigurnošću, predstavnici tvrtki i ostali.

Simpozij je otvorio doc. dr. sc. Tonimir Kišasondi, osnivač i glavni organizator FSec-a, predavač na Fakultetu organizacije i informatike te ugledni stručnjak. Dekan FOI-ja prof. dr. sc. Neven Vrček istaknuo je kako je FSec tijekom šest godina od osnivanja postigao značajan uspjeh jer je u vrijeme krize, koja je u velikoj mjeri zahvatila i konferencije, FSec simpozij postao najveća takva konferencija u Hrvatskoj, pa i šire.

Uvodno je predavanje održao Nikola Brzica, pomoćnik ministra obrane Republike Hrvatske. Brzica je naglasio važnost obrane na području cyber ratovanja. Iako je govor bio zatvoren – samo za sudionike – napomenuo je postojanje takvih vrsta ratovanja u svijetu. Najveću važnost za obranu smatra prijenos znanja i informacija, kako u samom sektoru obrane, tako i međusektorski. Da je tome tako, složili su se i sudionici okruglog stola – predstavnici Zagrebačke banke, VIPneta i Metroneta, ali i Oružanih snaga RH, Zavoda za sigurnost informacijskih sustava te Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost.

Iako su se složili da ne postoji sistematski popis kritične infrastrukture, i javni i privatni sektor smatraju da, svatko u svojoj domeni, radi na sustavnoj zaštiti s posebnim naglaskom na zadovoljstvu krajnjih korisnika. Također, smatraju kako je nacionalna Strategija kibernetičke sigurnosti dosad najveći nacionalni pomak na području informacijske sigurnosti, te kako se dosta napora u budućnosti mora uložiti, između ostalog, i u edukaciju stručnjaka. Dokaz važnosti ovog okupljanja, osim većeg prostora, pokazuje i značajna promjena sadržaja.

Ove se godine tehnički segment širi i na upravljačku razinu, od kojih će svakom biti posvećen cijeli dan. Prepoznato je to kako u privatnom, tako i u javnom sektoru, pa su tako uz predstavnike većine banaka, telekoma, energetskog sektora, ali i startupa, prisustvovala i sva tijela javne vlasti povezana sa sigurnošću. Tijekom prvog dana, koji je posvećen strateško-upravljačkom području, tradicionalno će o stanju informacijske sigurnosti govoriti predstavnici PNUSKOK-a, Hrvatske narodne banke, Nacionalnog CERT-a i Zavoda za sigurnost informacijskih sustava. O promjenama i sigurnosti bankarskog sektora pozvana će predavanja održati Božidar Pavlović, direktor Erste Group Card Processora i Ivica Ostojić, tehnički direktor iz Diverta.

O aktualnim će temama govoriti domaći i strani stručnjaci poput Gorana Vojkovića i Bojana Ždrnje, ali i Yury Namestnikov iz istraživačkog centra Kaspersky. Tijekom drugog dana, koji je posvećen tehničkom području, o informacijskoj će sigurnosti govorit Andrea Barisani (Inverse Path), Aleksandar Nikolić (CISCO Talos), Andreas Bogk (HERE), te Miroslav Štampar iz Zavoda za sigurnost informacijskih sustava, ali i mnogi drugi. Popratna događanja uz posebne radionice, predstavljanje proizvoda i usluga te okupljanje OWASP ove godine prati i takozvani Capture the flag (CTF), gdje zainteresirani natjecatelji rješavaju zadatke etičkog hakiranja, dok najbolje očekuju prigodne nagrade. Više informacija o samom događanju i predavačima možete pronaći na mrežnim stranicama.