LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Istraživanje, razvoj i inovacije

Zagrebačkim fakultetima odobreno više od 22 milijuna kuna za infrastrukturne projekte; najviše Medicinskom

Ministarstvo znanosti i obrazovanja odabralo je i ugovorilo ukupno 10 projekata u vrijednosti 42,88 milijuna kuna za pripremu infrastrukturnih projekata za istraživanje, razvoj i inovacije, a više od pola pripalo je zagrebačkim fakultetima.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja odabralo je i ugovorilo ukupno 10 projekata u vrijednosti 42,88 milijuna kuna za pripremu infrastrukturnih projekata za istraživanje, razvoj i inovacije, a više od pola pripalo je zagrebačkim fakultetima.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja potpisani su ugovori o dodjeli više od 22 milijuna kuna za 6 projekata čiji su nositelji 5 sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, a koji su prijavljeni na javni poziv Priprema IRI (istraživanje, razvoj i inovacije) infrastrukturnih projekata.  

Arhitektonski fakultet za Centar pametnih urbanih i ruralnih prostora ostvario je 1,2 milijuna kuna, Fakultet strojarstva i brodogradnje za Centar za napredne materijale i prevlake 1,3 milijuna kuna te za Infrastrukturno jačanje IRI kapaciteta u području energetike i transporta 4,1 milijuna kuna. Filozofskom fakultetu dodjeljuje se 1,8 milijuna kuna za Centar za napredna istraživanja u društvenim i humanističkim znanostima, Građevinskom fakultetu 4,78 milijuna za financiranje Centra za istraživanje i razvoj sigurnog i održivog izgrađenog okoliša i na koncu Medicinskom fakultetu 9,1 milijuna za Biomedicinsko istraživačko središte Šalata. 

Ministarstvo je odabralo i ugovorilo ukupno 10 projekata u vrijednosti 42,88 milijuna kuna, što znači da je više od pola pripalo zagrebačkim fakultetima. Valja napomenuti da su sredstva osigurana iz Europskoga fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnoga programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Namijenjena su financiranju izrade projektne dokumentacije za izgradnju i opremanje nove istraživačko-inovacijske infrastrukture

Sa Sveučilišta napominju da je riječ o bespovratnim sredstvima koja će visokim učilištima omogućiti dogradnju prostora za razvoj znanosti i financiranje projekata te nabavu vrhunske opreme za laboratorije s ciljem ostvarivanja što boljih uvjeta za rad znanstvenika na visokim učilištima. To bi u konačnici trebalo dati poticaj mladim istraživačima da nastave karijeru u Hrvatskoj.

Navode i sljedeće:
– Financiranje infrastrukture u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija usmjereno je na povećanje učinkovitosti te znanstvene produktivnosti, izvrsnosti i kompetitivnosti hrvatskih znanstvenih organizacija. Cilj je transformirati znanstvene institucije u moderne, međunarodno konkurentne institucije koje stvaraju novu znanstvenu, društvenu i ekonomsku vrijednost.
FOTO: PIXABAY