LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Dodjela RegioStarsa

Veliki uspjeh CARNET-a: nagrada Europske komisije za hrvatske e-Škole

– Ovo je potvrda da idemo u pravom smjeru i motivacija cijelom CARNET-u i našim partnerima za daljnju provedbu druge faze programa e-Škole kojom ćemo obuhvatiti sve škole u Hrvatskoj. – izjavila je Andrijana Prskalo Maček.

– Ovo je potvrda da idemo u pravom smjeru i motivacija cijelom CARNET-u i našim partnerima za daljnju provedbu druge faze programa e-Škole kojom ćemo obuhvatiti sve škole u Hrvatskoj. – izjavila je Andrijana Prskalo Maček.

Tijekom protekle godine studenti i učenici diljem svijeta susreli su se s nepredviđenim izazovima i prebacivanjem obrazovanja iz školskih klupa na internet, a  u tom procesu na razini Europske unije posebno se istaknuo CARNET-ov projekt e-Škole. Naime, u srijedu, 14. listopada, u sklopu Europskog tjedna regija i gradova u Bruxellesu održana je svečana dodjela nagrada RegioStars Europske komisije. Hrvati su se istaknuli kao kandidati u dvije kategorije – Osnaživanje mladih za prekograničnu suradnju te Vještine i obrazovanje za digitalnu Europu.

Nagrada Hrvatskoj za uspostavu sustava razvoja digitalno zrelih škola

Nagradu Europske komisije osvojio je CARNET-ov projekt e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola. Riječ je o pilot-projektu koji se provodio od 2015. do kraja 2018. godine, a rezultat je povećanje digitalne zrelosti hrvatskih osnovnih i srednjih škola za 10%.

Preciznije, digitalno zrele škole potiču uporabu tehnologije kao sredstva za poboljšanje kvalitete nastave i kreiranje digitalnih sadržaja. Projekt je rezultirao povećanom motivacijom učenika za učenje i razvoj digitalnih i kritičkih vještina pri samostalnom radu, čime hrvatski učenici postaju konkurentniji na tržištu rada.

– Naš program e-Škole primjer je cjelovitog i sveobuhvatnog projekta u kojemu se uz uvođenje tehnologije i infrastrukture u škole pružaju i sadržaji te sustavna podrška i edukacija odgojno-obrazovnih djelatnika. Ovo je potvrda da idemo u pravom smjeru i motivacija cijelom CARNET-u i našim partnerima za daljnju provedbu druge faze programa e-Škole kojom ćemo obuhvatiti sve škole u Hrvatskoj.  izjavila je Andrijana Prskalo Maček, zamjenica ravnatelja CARNET-a i voditeljica projekta e-Škole.

Projekt je odabran među 38 prijavljenih na razini cijele Unije u ranije spomenutoj kategoriji. Time se Hrvatska pokazala kao pozitivan primjer u vrijeme pandemije i neočekivanih prilagodbi novom normalnom, u što spada i online obrazovanje.

Nagrada Hrvatskoj i u projektu prekogranične suradnje

U hrvatske je ruke stigla i nagrada u kategoriji osnaživanja mladih za prekograničnu suradnju. Radi se o projektu Energy at School u suradnji s Austrijom, Njemačkom, Mađarskom, Italijom, Poljskom i Slovenijom.

Njegov je cilj poticati europsku tranziciju u ugljično neutralan kontinent. Razvija svijest učenika u školama o važnosti očuvanja energije, a rezultat su značajna poboljšanja energetske učinkovitosti za škole uključene u projekt.

RegioStars nagrada kao poticaj za iskorištavanje fondova EU-a

Nagradu RegioStars od 2008. godine dodjeljuje Europska komisija s ciljem promocije kohezijskih politika i fondova EU-a kojima se želi potaknuti razvoj regija i gradova diljem EU-a. Njome se nagrađuju projekti financirani iz fondova EU-a na temelju izvrsnosti i novih pristupa regionalnom razvoju. Namjera je Komisije potaknuti jače iskorištavanje europskih fondova s obzirom na to da kohezijska politika fokus stavlja na smanjivanje nejednakosti među različitim regijama unutar EU-a, čime se doprinosi generalnom zajedničkom razvoje čitave Europske unije.

Povjerenica Europske komisije za kohezijsku politiku i reforme Elisa Ferreira u svojem govoru naglasila je da je Komisija zaprimila najveći broj prijava dosad i izrazila svoje zadovoljstvo implementacijom europskih sredstava širom EU-a.

FOTO: FLICKR / EUROPSKA KOMISIJA