LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Uspomena na omiljenog pjevača

U hrvatskom gradu gradi se spomenik Toši Proeskom

Svečano otvorenje spomenika neprežaljenom makedonskom pjevaču održat će se ove subote.

Svečano otvorenje spomenika neprežaljenom makedonskom pjevaču održat će se ove subote.

U Novoj Gradiški u subotu, 23. listopada, s početkom u 17 sati održat će se svečano otvorenje spomenika Toši Proeskom. 

Svečanom otvorenju prisustvovati će NJ. E. Milaim Fetai, veleposlanik Sjeverne Makedonije, gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić i gradonačelnik grada Kruševa Tome Hristovski.

Sama ideja i odluka o izradi kamenog kipa Toše Proeskog, koji je dio ljubavi i poštovanja njemu i čitavu makedonskom narodu, potekla je od kompanije Tehnix i njezina predsjednika Đure Horvata.

Kompanija Tehnix razvila je dugoročnu ekološku suradnju s makedonskim firmama. Komunalna poduzeća koriste se tehnologijom Tehnixa. Grad Prilep rodno je mjesto Toše Proeskog, tako da su često s njihovim prijateljima, partnerima iz Prilepa, razgovarali o makedonskoj kulturi, glazbi i ljubaznosti Makedonaca te Tošinim uspjesima u glazbi kojom je on, svojim pjevanjem i glazbenim tekstovima, svima nama, ističu, slao poruke koje su nas osvajale osjećajima poštovanja njegove posebnosti.

– Njegova nesreća nas je beskonačno rastužila, tim više što se ona dogodila blizu grada Zagreba, odnosno na autoputu pokraj grada Nove Gradiške. – poručili su iz tvrtke. 

Kip je djelo umjetnika Slavka Bunića, a osim što će biti simbol prijateljstva između Nove Gradiške i Prilepa, trajni lik Toše Proeskog podsjećat će na njegovu umjetnost, glazbu i na osjećaje koje je u nama izazivala njegova glazba. 
FOTO: PIXABAY