LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Podaci Stožera civilne zaštite RH

Stožer: Danas 4396 slučajeva, Božinović komentirao zabranu kretanja između županija

Danas je održana konferencija za medije na kojoj je objavljeno da je u Hrvatskoj 11. prosinca više od 4 tisuće novih slučajeva zaraze koronavirusom. Članovi Stožera govorili su o potencijalnom uvođenju ili popuštanju mjera.

Danas je održana konferencija za medije na kojoj je objavljeno da je u Hrvatskoj 11. prosinca više od 4 tisuće novih slučajeva zaraze koronavirusom. Članovi Stožera govorili su o potencijalnom uvođenju ili popuštanju mjera.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske održao je konferenciju za medije danas, 11. prosinca 2020, na kojoj je prim. Katalinić-Janković iznijela najnovije podatke o koronavirusu. Prema tim podacima, danas je u Hrvatskoj zabilježeno 4396 slučajeva zaraze, s kojima je sada 25 006 aktivnih slučajeva.
Vezano: Božinović otkrio hoće li stroge mjere biti ukinute za Božić i Novu godinu
Trenutno se u bolnici liječe 2802 osobe, od kojih je 304 na respiratoru. U posljednja 24 sata preminule su 64 osobe, što znači da su od početka pandemije zabilježena 2484 smrtna slučaja u Hrvatskoj kod osoba kojima je bio potvrđen koronavirus

Ukupno je do danas zaraženo 168 388 osoba, dok se u tom razdoblju oporavilo 140 898 osoba. Samo od jučer oporavilo se njih 4177 te se sada u samoizolaciji nalazi 63 370 osoba. Do danas je ukupno testirano 861 401 osoba, od toga 11 687 u posljednja 24 sata.

Preporuke za blagdane

Za sada konkretnih preporuka, no Stožer će poslati poruke i razgovarati s predstavnicima Crkve: 
– Sad već možemo reći da za blagdansko vrijeme ljudi imaju više potrebe i više vremena vidjeti one koji su im važni životu, a nisu ih vidjeli. Kada znate da o tome razmišlja velik broj ljudi, kada bi se svi našli, imali bi veliki broj kontakata koji bi značio veliki epidemiološki rizik. Mi ćemo izaći s posebnim porukama, ali već sada želimo poslati poruku da se svi suzdrže od kontakata i druženja izvan svojih kućanstava. Najiskrenija želja za sreću i zdravlje i za Božić i Novu jest ne ići u posjete i poželjeti svima koji su nam dragi sreću telefonom, videoporukom, to je najbolji način pokazati nekome da vam je stalo. 
Uvođenje zabrane kretanja između županija

Za sada se još nije razmatrala odluka zatvaranja županija, odnosno napuštanja mjesta prebivališta/boravišta. Ministar Božinović komentirao je da se građane na vrijeme obavijesti o mjerama, no da neke stvari ne komuniciraju puno prije kako ne bi dali lažnu nadu ili kako ne bi osvanuli naslovi koji uzrokuju negativnu atmosferu:
– Promišlja se o svemu, pratimo situaciju kod nas i u drugim zemljama. Mi mislimo da je bolje da nismo kao neke države najavljivali da će doći do popuštanja tijekom blagdana pa da se nakon tjedan dana ta odluka promijeni i uslijedi možda još strože zatvaranje. Teško je predviđati, a mislim da ne bi bilo dobro davati neku vrstu nade, a onda se situacija promijeni.
Za sada nema naznaka da će za Božić ili Novu godinu mjere biti blaže, što je ministar Božinović najavio još jučer.
FOTO: PIXABAY