LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Između satire i diplomatske ozbiljnosti

Skoko novom knjigom otkriva zašto su Šveđani djecu plašili Hrvatima

Knjiga "Kakvi su Hrvati" daje odgovor na brojna pitanja o (ne)istinitosti stereotipa o Hrvatima – o smiješnim, pohvalnim i neobičnim navikama. Osim toga, autor se osvrnuo i na važnost diplomacije i promidžbe jedne malene zemlje kao što je Hrvatska.

Knjiga "Kakvi su Hrvati" daje odgovor na brojna pitanja o (ne)istinitosti stereotipa o Hrvatima – o smiješnim, pohvalnim i neobičnim navikama. Osim toga, autor se osvrnuo i na važnost diplomacije i promidžbe jedne malene zemlje kao što je Hrvatska.

U prepunom Kerempuhu 14. studenog predstavljena je knjiga Kakvi su Hrvati Bože Skoke, komunikologa i profesora na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Knjiga sadrži ranije objavljene eseje koje ste dosada mogli čitati u Večernjem listu. Tema eseja i same knjige jasna je već iz naslova, a na promociji je naglašena važnost i kvaliteta, jednako kao i satiričnost djela.

Bogatstvo hrvatske povijesti, a paralelno s tim i identiteta, poznata nam je otprije i na to smo, naravno, ponosni. Međutim, autor je u knjizi (a i na predstavljanju), fokus stavio na imidž koji, nažalost, sporo gradimo. Sudionici, kao i voditeljica programa Sanja Doležal, složili su se da nam isprika više ne smije biti to da smo mlada zemlja.

Kako bi ilustrirao ovu problematiku, Božo Skoko prepričava anegdotu koju je doživio tijekom svog boravka u Londonu. Tamo su mu preporučili maslinovo ulje iz novootkrivene divljine. Riječ je zapravo o našoj Istri. Autor ih je potom upitao imaju li i njihovo vino, na što su mu odgovorili da u toj divljini ne proizvode vino. To je bio slikovit autorov apel preko knjige i anegdote da trebamo poraditi na imidžu naše zemlje i promociji naših proizvoda.

Autor zaključuje kako nije dovoljno ponositi se razvedenošću naše obale i ostalim prirodnim ljepotama zemlje jer za njih nismo mi zaslužni. Na nama je da učinimo Hrvatsku ekonomski i kulturno važnom zemljom, bez izlike da smo maleni. Vrijeme je da se otarasimo tog kompleksa male zemlje, a sve dok ne shvatimo važnost sinoć poslanih poruka, nikakve Europske unije nam ne mogu pomoći.

Kakvi su Hrvati odgovara na često pitanje koje si postavljamo na kavama, uz čašicu alkohola, na tržnicama – kakvi smo zapravo, a kakvima nas smatraju susjedi i ostale države. Između ostalih, Skoko nudi odgovor i na pitanja kojim mitovima smo opčinjeni i zašto su Šveđani nekad svoju djecu plašili Hrvatima. Knjiga je zanimljiv spoj konstruktivnih pitanja i odgovora, ali i duhovitih opaski na svakodnevne nam teme.

FOTO: BOZOSKOKO.COM