LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Navijači su još uvijek u Grčkoj

Roditelji navijača koji su u Grčkoj pisali Plenkoviću: Okupili se i pred Ministarstvom

Dinamovi navijači su nakon nereda u Ateni još uvijek u pritvoru u Grčkoj. Njihovi roditelji uputili su pismo premijeru Plenkoviću, a danas su i prosvjedovali pred zgradom Ministarstva.

Dinamovi navijači su nakon nereda u Ateni još uvijek u pritvoru u Grčkoj. Njihovi roditelji uputili su pismo premijeru Plenkoviću, a danas su i prosvjedovali pred zgradom Ministarstva.

Nakon nereda koji su se dogodili u Ateni prije utakmice Dinama i AEK-a, 98 hrvatskih navijača zadržano je u Grčkoj i ne čini se da će ih uskoro pustiti da se vrate u Hrvatsku. Očekuje ih suđenje, a njihovi roditelji jučer su poslali pismo premijeru Andreju Plenkoviću, dok su se danas okupili ispred zgrade Ministarstva vanjskih i europskih poslova, piše Index.hr.

Apeliramo na Vas da Vlada RH i Vi osobno žurno putem diplomatsko konzularne mreže učinite sve kako bi hrvatskim državljanima pritvorenim nakon incidenta navijačkih skupina u Ateni, našim članovima obitelji, sinovima, braći, supruzima i očevima, osigurali prije svega sigurnost koja im je na sve načine već sada tijekom istrage ugrožena. Molimo Vas da koristite politički utjecaj Vaše funkcije kako bi oni imali pravično suđenje i tretman koji u najvišoj mjeri štiti njihova ljudska prava.  piše u pismu upućenom premijeru.

Roditelji i članovi obitelji strahuju zbog prebacivanja Dinamovih navijača u 16 različitih zatvora, zbog moguće osvete grčkih navijača. Smatraju da je zbog njihove sigurnosti neophodno da u zatvoru ostanu zajedno, izolirani od drugih zatvorenika. Napisali su i da je gotovo pa sigurno da će u suprotnom, uz užasan i nepotreban gubitak života mladog Grka, za koji izražavaju najdublje žaljenje, doći do još veće tragedije – osvete grčkih navijača i dodatne eskalacije sukoba.

Roditelji su upozoriil i na izvješće Vijeća Europe (Odbora za sprječavanje mučenja, nečovječnog postupanja i kažnjavanja iz 2022. godine), u kojem se kritiziralo stanje u grčkim zatvorima – prenapučenost, korupcija čuvara, premlaćivanja pa i ubojstva zatvorenika. Naglasili su da su potpuno svjesni da njihovi članovi obitelji moraju odgovarati za djela koja su počinili, ali da je pritom nužno da ih se ne tretira kao ubojice što, prema dosad poznatim činjenicama, oni nisu.

Od Plenkovića očekuju da razgovara s kolegama u Grčkoj i Europskoj uniji te da zajedno ponude izlaz iz ove vrlo zabrinjavajuće i komplicirane međunarodne situacije, jednog presedana koji se do sada nikada nije dogodio. U pismu su se osvrnuli i na činjenicu da su pritvoreni navijači suočeni i s medijskom hajkom. Smatraju da je curenje osobnih podataka u medije otvoreni poziv na linč.

Željeli bismo Vas upoznati s činjenicom da su njihova osobna imena, zajedno s imenima nas roditelja, brojevima osobnih iskaznica i gradovima u kojima su osobne iskaznice izdane, izašli u grčkim medijima. Pritom su precrtana sva imena grčkih zatvorenika kako ne bi bila vidljiva. Objavljena je također osobna karta mladića od 19 godina uz navod da se radi o ubojici Grka, iako on s ubojstvom nema nikakve veze.  istaknuli su.

Sve gore navedeno ukazuje na vrlo nepravedan tretman i suđenje, smatraju potpisnici pisma. Oni su i prije nekoliko dana od pučke pravobraniteljice Tene Šimonović Einwalter također zatražili da poduzme sve potrebne radnje ne bi li pritvorenim navijačima bili zajamčeni sigurnost i pravično suđenje.

Danas se 20-30 roditelja uhićenih navijača u Grčkoj okupilo pred Ministarstvom vanjskih poslova jer su, kako kažu, dobili informaciju da će u podne ondje stići grčka veleposlanica. Nisu željeli davati izjave, već su samo prosvjedovali, javlja Index.hr. Držali su natpise Pravda za naše navijače i Vratite nam našu djecu.

Podsjećamo, skupinu od 98 hrvatskih državljana tereti se za 11 kaznenih i prekršajnih djela, a poseban naglasak stavljen je na istragu ubojstva 29-godišnjeg navijača AEK-a, za što su osumnjičeni Hrvat, Albanac i tri Grka. Među pritvorenima većinom su mlađi navijači, koji imaju 18, 19 i 20 godina, pisao je Index.hr.

FOTO: UNSPLASH