LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Antika i umjetnost

Grčka umjetnost i mala spolovila: tiktokerica otkrila zašto grčki kipovi nisu pretjerano obdareni

Ključ leži u društvenim standardima koji su u Grčkoj bili potpuno drugačiji u odnosu na moderno doba. Više o ovoj temi rekla je tiktokerica Ruby Reign.

Ključ leži u društvenim standardima koji su u Grčkoj bili potpuno drugačiji u odnosu na moderno doba. Više o ovoj temi rekla je tiktokerica Ruby Reign.

Kiparstvo je u antici bila jedna od najzastupljenijih grana umjetnosti. Kipari su svoje likove često prikazivali u mišićavom izdanju uz pregršt fascinantnih detalja. 

No, jedan dio tijela posebno privlači pozornost kada su u pitanju grčki kipovi. Naime, budući da su intimni dijelovi kipova često u potpunosti otkriveni, pažnju je privukla veličina spolovila. Iako su likovi prikazani u apolonskim i krajnje fizički moćnim izdanjima, penis je po veličini uglavnom zaostajao za primjerice mišićavima rukama i torzom. 

Ključ leži u društvenim standardima koji su u Grčkoj bili potpuno drugačiji u odnosu na moderno doba. Više o ovoj temi rekla je tiktokerica Ruby Reign.

Ispostavilo se da se u staroj Grčkoj posjedovanje manjeg spolovila smatralo znakom vrline, uljudnosti, samokontrole ili discipline. Veće spolovilo bilo je znak požude, proždrljivih apetita i barbarstva što je prilično zanimljivo jer je to shvaćanje sasvim drugačije nego danas – objasnila je Ruby, prenosi Index.

Mislim da je zanimljivo usporediti tadašnju perspektivu da je manje bolje s današnjim mišljenjem da je veće bolje. To samo pokazuje da su standardi ljepote samo društveni konstrukti i da se zbog njih ne bismo trebali osjećati loše – dodala je u drugom videu.


Zanimljivo, iznesenu teoriju potvrdili su i brojni povjesničari koji otkrivaju da su mali penisi bili znak skromnosti, racionalnosti i samokontrole koja se cijenila, dok je veliki penis bio znak idiotske i animalističke pohote i potpunog nedostatka kontrole.
FOTO: PIXABAY