LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Tužna vijest

Preminuo mr. sc. Miroslav Milinović, pomoćnik ravnatelja Srca uvelike zaslužan za AAI sustav

Sustavi koji su neraskidivo vezani za rad i angažman Miroslava Milinovića su: sustav elektroničkih identiteta AAI@EduHr – autentikacijska i autorizacijska infrastruktura sustava znanosti i obrazovanja RH, globalna roaming usluga eduroam, Portal otvorenog pristupa hrvatskim znanstvenim i stručnim časopisima – Hrčak.

Sustavi koji su neraskidivo vezani za rad i angažman Miroslava Milinovića su: sustav elektroničkih identiteta AAI@EduHr – autentikacijska i autorizacijska infrastruktura sustava znanosti i obrazovanja RH, globalna roaming usluga eduroam, Portal otvorenog pristupa hrvatskim znanstvenim i stručnim časopisima – Hrčak.

U petak, 10. rujna 2021. godine iznenada je, u 59. godini, preminuo dugogodišnji pomoćnik ravnatelja Srca za informacijsku i posredničku infrastrukturu i voditelj mnogih timova i nacionalnih projekata mr. sc. Miroslav Milinović. Izniman je i neizbrisiv doprinos koji je Miroslav Milinović dao Srcu, rezultatima Srca, a time i akademskoj i istraživačkoj zajednici kojoj Srce služi kao i međunarodnim timovima i projektima.

Ispraćaj Miroslava Milinovića bit će u srijedu, 15. rujna 2021. u 10:50 sati na groblju Mirogoj. Na web-stranicama Srca otvorena je knjiga žalosti.

Mr. sc. Miroslav Milinović rođen je u Zagrebu 1. listopada 1962. godine, gdje je završio osnovnu školu i Matematičko-informatički obrazovni centar (MIOC). Diplomirao je na Matematičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 1987. godine i stekao zvanje diplomiranog inženjera matematike. Magisterij znanosti stekao je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu u studenom 2003. godine.

Odmah nakon diplomiranja zaposlio se u lipnju 1987. godine u Srcu kao pripravnik i od tada je napredovao kroz stručnu i poslovnu hijerarhiju do pozicije pomoćnika ravnatelja na kojoj se nalazi sve od 1. listopada 1998. godine.

Kao pomoćnik ravnatelja Srca, prvo za informacijske i korisničke sustave zatim za informacijske sustave i aplikacije te na kraju za informacijsku i posredničku infrastrukturu, Miroslav Milinović je koordinirao rad mnogobrojnih timova Srca koju su gradili i razvijali nacionalne informacijske sustave i internetske aplikacije te osiguravali njihovu interoperabilnost s drugim sustavima na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Sustavi koji su neraskidivo vezani za rad i angažman Miroslava Milinovića su: sustav elektroničkih identiteta AAI@EduHr – autentikacijska i autorizacijska infrastruktura sustava znanosti i obrazovanja RH, globalna roaming usluga eduroam, Portal otvorenog pristupa hrvatskim znanstvenim i stručnim časopisima – Hrčak. Bio je i voditelj Projekata mjerenja hrvatskog web-prostora (MWP, prvo provedeno 2002. godine) i Projekta uspostave sustava za preuzimanje i arhiviranje obveznog primjerka hrvatskih mrežnih publikacija (DAMP/HAW) za potrebe NSK-a.

Dugi niz godina bio je član Izvršnog odbora (TEC) i potpredsjednik TERENA-e (danas GÉANT) za konferenciju TERENA Networking Conference (TNC), član Vijeća za europski akademski middleware (European Committee for Academic Middleware – ECAM), predsjednik Vijeća za globalnu uslugu eduroam™ (Global eduroam Governance Committee – GeGC), voditelj radnih grupa i timova u okviru GÉANT projekata. Zahvaljujući tim aktivnostima Miroslav Milinović je bio međunarodno priznat i prepoznat kao ugledni hrvatski stručnjak u području izgradnje sastavnica moderne e-infrastrukture i digitalnih usluga, a njegove međunarodne aktivnosti značajno su doprinijele povezanosti i interoperabilnosti sastavnica hrvatske nacionalne e-infrastrukture s europskom i globalnom.

Miroslav Milinović autor je velikog broja znanstvenih i stručnih članaka, tečajeva, priručnika, kao i izlaganja na mnogobrojnim međunarodnim i hrvatskim stručnim skupovima vezanim za internetske tehnologije, informacijske sustave i aplikacije te sustave povjerenja. Zadnjih godina, kao član programskog odbora, značajno je doprinosio kvaliteti programskog sadržaja stručne konferencije Srca Dani e-infrastrukture – Srce DEI.

Bio je zaljubljenik u odbojku, dugo godina aktivni međunarodni odbojkaški sudac, aktivan u Udruzi sudaca Zagrebačkog odbojkaškog saveza.

FOTO: PIXABAY