LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
HZJZ

Objavljene revidirane informacije o testiranju, bliskom kontaktu i izolaciji

Hrvatski zavod za javno zdravstvo danas je objavio revidirane informacije o priroritetnim testiranjima na koronavirus, o tome što se smatra bliskim kontaktom i još nekim informacijama koje se tiču koronavirusa.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo danas je objavio revidirane informacije o priroritetnim testiranjima na koronavirus, o tome što se smatra bliskim kontaktom i još nekim informacijama koje se tiču koronavirusa.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je revedirane preporuke o prioritetima za testiranje na koronavirus, postupanju s kontaktima, završetku izolacije i samoizolacije.

Prema tim preporukama sve bliske osobe, odnosno bliski kontakti oboljeloga bit će stavljeni pod zdravstveni nadzor u karanteni ili samoizolaciji, no neće biti testirani osim ako razviju simptome bolesti. U samoizolaciji, odnosno karanteni kontakti trebaju biti 14 dana od zadnjeg bliskog kontakta sa zaraženim.

Početak 14-dnevne karantene i iznimke u testiranju

Iznimno, na početku karantene/samoizolacije, treba testirati bliske kontakte oboljelih od COVID19 ako su identificirani kao bliski kontakti tri ili više dana od izlaganja bolesniku i u međuvremenu ostvarivali kontakt s vulnerabilnim skupinama, stoji u preporukama.

Završetak 14-dnevne karantene i testiranje

Po završetku 14-dnevne karantene, nije potrebno testirati osobe ako ne razviju simptome osim ako su zdravstveni radnici i osoblje u Domovima u sustavu socijalne skrbi.

Osobe koje razviju simptome koronavirusa bit će testirani i u slučaju da su pozitivni stavljeni u samoizolaciju. Bliskim kontaktom smatra se sljedeće: 
  • dijeljenje kućanstva s bolesnikom, izravan tjelesni kontakt s oboljelim,
  • nezaštićen izravan kontakt s infektivnim izlučevinama oboljelog od COVID-19 (dodirivanje korištenih maramica golom rukom ili npr. ako se bolesnik iskašlje u osobu), 
  • kontakt licem u lice s COVID-19 bolesnikom na udaljenosti manjoj od dva metra u trajanju duljem od 15 minuta,
  • boravak u zatvorenom prostoru (npr. učionica, soba za sastanke, čekaonica u zdravstvenoj ustanovi itd.) s COVID-19 bolesnikom na udaljenosti manjoj od dva metra u trajanju duljem od 15 minuta,
  • zdravstveni radnik ili druga osoba koja pruža izravnu njegu oboljelom od COVID-19 ili laboratorijsko osoblje koje rukuje s uzorcima oboljelog bez korištenja preporučene osobne zaštitne opreme (OZO) ili ako je došlo do propusta u korištenju OZO,
  • kontakt u zrakoplovu ili drugom prijevoznom sredstvu s bolesnikom dva mjesta ispred, iza, ili sa strane; suputnici ili osobe koje skrbe o bolesniku tijekom putovanja; osoblje koje je posluživalo u dijelu zrakoplova u kojem sjedi bolesnik (ako težina kliničke slike ili kretanje bolesnika upućuje na izloženost većeg broja putnika, bliskim kontaktima se mogu smatrati putnici cijelog odjeljka ili cijelog zrakoplova).
Prioritetne skupine, epidemiološke indikacije (testiranje asimptomatskih bolesnika) i kriterije za završetak izolacije možete pronaći na poveznici.
FOTO: UNSPLASH