LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Štrajk prosvjetara

NSZ: "Novaca ima za izborna darivanja, opet nema za obrazovanje!"

Prema najavama sindikata, štrajk prosvjetnih radnika trebao bi početi u petak, a trajat će sve dok se ne postigne dogovor s resornim Ministarstvom ili sindikati ne odluče drugačije. Glavni razlog štrajka jest nemogućnost postizanja dogovora s Vladom oko povećanja plaća.

Prema najavama sindikata, štrajk prosvjetnih radnika trebao bi početi u petak, a trajat će sve dok se ne postigne dogovor s resornim Ministarstvom ili sindikati ne odluče drugačije. Glavni razlog štrajka jest nemogućnost postizanja dogovora s Vladom oko povećanja plaća.

Sindikati Vertikale obrazovanja - Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, nakon neuspješnih dogovora s ministrom Mornarom i neodržanoga sastanka s premijerom Milanovićem, najavili su štrajk u svim državnim instutucijama osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja. Štrajk bi trebao početi u petak 25. rujna 2015., a trajat će sve dok sindikati ne odluče drugačije. 

Pobrinut ćemo se za djecu, ne želimo da itko strada, ali više od čuvanja neće biti - rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec.

Odluka o štrajku donesena je većinom glasova članova središnjih tijela (41 za, osam protiv i pet suzdržanih). Sindikati kao razloge štrajka navode nesposobnost Vlade da i nakon smanjivanja plaća prosvjetara u korist rješavanja pitanja nezaposlenosti, kao i odljev najboljih ljudi u inozemstvo. Nakon povećanja plaća djelatnicima u zdravstvenom sustavu od 4% na ime odgovornosti za rad u zdravstvu i prosvjetni djelatnici zatražili su povećanje plaće u istom postotku. 

4. kolovoza ove godine, na isti dan kada je bio i mimohod u Zagrebu, u Ministarstvu zdravlja potpisuju kolektivni ugovor kojim zaposlenici u zdravstvu dobivaju 4% na plaću na ime odgovornosti za rad u zdravstvu. Raduje nas rast plaća svih radnika u zdravstvu, a posebno naših medicinskih sestara i liječnika. Međutim, potpis tog ugovora nosi sa sobom dva nemoralna aspekta koji idu na dušu isključivo Vlade RH. Prvo, prevara drugih sindikata. Drugo, zabljesnula je laž da nema novaca. U čemu je prevara? pitaju se prosvjetari.

Ali novca će možda ipak biti - nakon izbora. Prema riječima predstavnika sindikata, Vlada im je obećala da će, kada ponovno dobiju izbore, opet razgovarati, ali nisu mogli dobiti pismenu potvrdu toga obećanja. MZOS će štrajk pokušati spriječiti pravnim putem jer štrajk smatraju neopravdanim:

Linearno povećanje plaća od četiri posto bilo bi doista nepošteno. U vrijeme najdublje recesije, za 50% nastavnika u sustavu odgoja i obrazovanja plaće su porasle. To je fantastično i štrajkati zato što ste, dok je cijelo društvo bilo u recesiji, dobili povećanje plaća nije primjereno. Razlozi za štrajk koji se pojavljuju u medijima u najblažu ruku nisu istiniti. Primjerice nije istinit podatak da je prosječna plaća prosvjetara 5 000 kuna. Osim toga, štrajk formalno nije pokrenut na odgovarajući način i vidjet ćemo možemo li to administrativno zaustaviti - izjavio je ministar Mornar.

Hoće li do štrajka uistinu doći i koliko će prosvjetnih radnika u njemu sudjelovati, vidjet će se u petak, no opet će u nesuglasicama dvije strane nastradati kolateralne žrtve - studenti, koji ispite trebaju položiti na jesenskim rokovima i upisati se na iduću godinu faksa, te učenici, koji će, kako bi uspješno savladali gradivo i ispoštovali satnicu, morati nadoknađivati dane provedene u štrajku.

FOTO: VLADA RH