LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
SVJETSKI DAN OŽIVLJAVANJA

Nova pravila reanimacije: pri davanju i primanju umjetnog disanja trebalo bi nositi maske

Povodom Svjetskog dana oživljavanja donesena su nova pravila za reanimaciju koja su potaknuta pandemijom koronavirusa.

Povodom Svjetskog dana oživljavanja donesena su nova pravila za reanimaciju koja su potaknuta pandemijom koronavirusa.

Potaknuta epidemijom koronavirusa, a povodom Svjetskog dana oživljavanja, donesena su nova pravila za reanimaciju.

Što se tiče uskakanja u pomoć, prvo treba masirati srce i pozvati hitnu pomoć na broj 194, potom potražiti najbliži defibrilator te, prije svega, ostati sabran, piše RTL.

Pritisci pri frekvenciji od 100 do 120, na sredini prsnog koša korijenom dlana. Tehnika se radi tako da se isprepletu ruke i stavi se korijen dlana na donju polovicu prsnog koša, noge se približe do pacijenta, centar težine je iznad samog pacijenta, ravni laktovi i samo ovo – rekao je Andrija Matijević, student 6. godine Medicinskog fakulteta u Zagrebu, prenosi RTL.

Pandemija je, kao što je već rečeno, potaknula unošenje određenih promjena u sama pravila reanimacije. Po novom se u svrhu smanjivanja rizika od prijenosa virusa izbjegava provjera disanja te ističe važnost nošenja maske, kako kod onoga koji reanimira, tako i kod onog koji prima umjetno disanje.

– Ako vidimo žrtvu na podu, samo gledamo odiže li se prsni koš. Apsolutno je bitno da spašavatelji nose masku i, naravno, ako imaju rezervnu masku da je stave i na žrtvu kako bi što više smanjili rizik od prijenosa Covida-19 – rekla je Silvija Hunyadi Antičević, predsjednica Hrvatskog društva za reanimatologiju Hrvatskoga liječničkog zbora, donosi RTL.

Iznenadni srčani zastoj u Hrvatskoj na godinu doživi 9000 građana izvan bolnice i to najčešće kod kuće ili na sportskom terenu. Prosječne šanse za preživljavanje u Hrvatskoj su iste kao i u EU, te iznose od 9 do 12%. Mozak bez kisika načelno može ostati od 3 do 5 minuta, a adekvatnom reanimacijom laika do dolaska hitne pomoći mogućnost preživljavanja raste čak više i od 50%, piše RTL.
FOTO: UNSPLASH