LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Jednostavno je pridržavati ih se

13 nepisanih životnih pravila kojih se vrijedi pridržavati

Upoznajte neka od nepisanih životnih pravila koja olakšavaju svakodnevicu.

Upoznajte neka od nepisanih životnih pravila koja olakšavaju svakodnevicu.

Neka od pravila prema kojima se naše društvo ravna zapisana su u obliku zakona i nose stroge kazne u slučaju kršenja. S druge strane neka važna pravila nisu nigdje zapisana, no usprkos tome njihovo kršenje ipak nosi određene socijalne posljedice. Kako bi vam pomogli izbjeći nepotreban sram, neugodnosti i sukobe donosimo vam 13 najčešćih nepisanih pravila koje je dobro poznavati.

1. Pretpostavite kako će sve što kažete bilo kome biti preneseno dalje

Mnogi od vas doživjeli su da je nešto što su nekome rekli u povjerenju izađe na svjetlo dana i postane javna tajna. Zato, koliko god nekome vjerovali, pazite što, kako i kada nekome povjeravate.

2. Pustite osobe u dizalu/tramvaju/zgradi da izađu prije nego uđete

Zaista je frustrirajuće kad želite izaći iz tramvaja, a ljudi koji se žele ukrcati nahrupe na vrata i blokiraju izlaz. Stoga je dobro prvo pustiti ljude da izađu iz prostora u koji vi želite ući.

FOTO: Maja Čirjak/Studentski.hr
 

3. Ne vjerujte nikome tko pred vama zabija nož drugima u leđa

Ako netko pred vašim očima zabija nekome nož u leđa ili vam se time hvali to je siguran znak kako bi trebali ograničiti društvene kontakte s tom osobom. Niste posebni u njegovim/njenim očima i jednoga dana biste se i vi mogli naći u istoj situaciji.

4. Izbjegavajte naglo zaustavljanje dok hodate gradom

Naravno, osim ako ne želite da se netko zabije u vas.

5. Ako u nešto niste sigurni, ne nagađajte

Ako niste sigurni tko pjeva neku pjesmu, kako se zove neki lik iz romana ili slično, bolje nemojte ništa govoriti. Dobronamjerne osobe neće vam ništa zamjeriti, no zašto ne uštedjeti samome sebi nešto crvenjenja od srama.

6. Složite hlače i majice nakon što ih pogledate u trgovini

Ake ste u kupovini i razgledavate razne majice i hlače, složite ih nakon što ste ih pogledali i odlučili kako ih nećete kupiti. Vama to nije nikakav veliki napor, a trgovcima olakšava već ionako naporan i podcijenjen posao.

7. Ne uspostavljajte kontakt očima u javnom zahodu

U bilo kakvim javnim toaletima držite pogled u nekom neutralnom smjeru i izbjegavajte uspostavljanje kontakta očima s ostalim osobama koje koriste isti WC. Svi znamo zašto smo u WC-u.  

8. Ako morate kihnuti, kišite u pregib lakta

Ako nas je ova pandemija ičemu naučila, kišite u pregib svog lakta i ne širite vaše klice po cijeloj prostoriji.

FOTO: Pexels.com
 

9. Kada kažete da ćete nešto napraviti, onda to i izvršite

Ovo je najbolji način za uspostavljanje povjerenja i stvaranje pozitivne slike o sebi. Ako kažete kako ćete nešto napraviti, bez obzira na to kako sitno ili veliko to nešto bilo, onda to napravite. Drugim riječima, ne obećavajte ništa što ne možete ili ne želite izvršiti.

10. Ako je moguće, budite ljubazni

Ljubaznost i dobrodušnost u većini slučajeva pomažu razriješiti neku napetu situaciju. Zato, pokušajte uvijek biti ljubazni i ne dopustiti vašoj frustriranosti da preuzme. U mnogim ćete slučajevima dati osobi s druge strane poticaj da vam pomogne.

11. Nadajte se najboljem, planirajte za najgore, očekujte nešto između

Krenite raditi kao da će sve ispasti savršeno, no uvijek imajte plan u slučaju da sve ispadne totalna katastrofa. Rezultati će u većini slučajeva biti negdje između te dvije krajnosti.

12. Operite suđe koje ste koristili ako posjećujete nekoga

Pranje šalice iz koje ste pili kavu ili tanjura s kojeg ste pojeli sendvič mnogo će značiti vašem prijatelju/prijateljici i pokazati mu/joj da ga cijenite.

13. Ništa dobro se ne dešava nakon 2 ujutro

Mnogi od nas naučili su ovu lekciju na teži način. Bilo da se radi o pijanom zvanju bivšeg dečka ili djevojke, pijanih ozljeda ili donošenja važnih odluka usred noći kad ne možemo spavati. Kako se kaže, jutro je pametnije od večeri.

FOTO: PIXABAY.COM