LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Lijepe vijesti iz Osla

Naši matematičari vratili se s Međunarodne olimpijade!

Na 63. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi (IMO) hrvatski predstavnici su osvojili srebro, četiri bronce i pohvalu.

Na 63. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi (IMO) hrvatski predstavnici su osvojili srebro, četiri bronce i pohvalu.

Olimpijada je održana od 6. do 16. srpnja, a Hrvatsku su predstavljali Bernard Inkret, Dorijan Lendvaj, Patrick Pavić, Namik Agić, Janko Bušelić i Matej Vojvodić.

Ekipno je Hrvatska zauzela 34. mjesto u konkurenciji 104 države svijeta, netom ispred Bosne i Hercegovine, Srbije i Sjeverne Makedonije. Prvo mjesto je osvojila Kina, čiji predstavnici su svi ostvarili maksimalan broj bodova.

Na Olimpijadi natjecanje traje dva dana, a svakog dana učenici rješavaju po tri zadatka: lakši, srednji i teži. Zadaci se zadaju iz četiri područja: algebra, kombinatorika, geometrija i teorija brojeva. Ova je godina specifična po izrazito dobro riješenim srednjim zadacima, što se posebno održava na vrlo visokim granicama za medalje, izrazito višim nego u zadnjih 30 godina. Tako je za zlato bilo potrebno osvojiti 34 boda, za srebro 29 bodova, a za broncu 23 od 42 boda. Za usporedbu prošle je godine bio jedan od težih testova, pa su granice za medalju bile redom 24, 19 i 12 bodova, a 2020. su granice bile 31, 24 i 15 bodova.

Voditelji ekipe su ove godine bili Matija Bašić i Vlatko Crnković. Izbor, pripreme i odlazak ekipe na Olimpijadu je organiziralo Hrvatsko matematičko društvo u suradnji s volonterima, uz financiranje Ministarstva znanosti i obrazovanja.
 


 
FOTO: PIXABAY