LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Povijesni rezultat

Mladi Hrvati odnijeli zlato, srebro i broncu na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi

– Uspjesi naših učenika rezultat su mnogih sati rada s mentorima, radionica, priprema i predavanja bivših natjecatelja, ali prije svega i u najvećoj mjeri samostalnog predanog rada. – poručio je Matija Bašić iz HMD-a.

– Uspjesi naših učenika rezultat su mnogih sati rada s mentorima, radionica, priprema i predavanja bivših natjecatelja, ali prije svega i u najvećoj mjeri samostalnog predanog rada. – poručio je Matija Bašić iz HMD-a.

62. Međunarodna matematička olimpijada održala se od 14. do 24. srpnja sa Sankt-Peterburgom kao domaćinom, a svaku je od 107 država sudionica predstavljalo najviše šest najboljih srednjoškolaca, među kojima su bili i Hrvati koji su postigli zavidne rezultate.

Hrvatsku su ekipu vodili Matija Bašić, Ilko Brnetić i Josip Pupić, a Hrvatsku su predstavljali:
  • Bernard Inkret, XV. gimnazija, Zagreb
  • Krešimir Nežmah, XV. gimnazija, Zagreb
  • Ivan Vojvodić, XV. gimnazija, Zagreb
  • Andrej Čizmarević, Gimnazija Andrije Mohorovičića, Rijeka
  • Dorijan Lendvaj, XV. gimnazija, Zagreb
  • Jakov Ljubičić, Gimnazija Lucijan Vranjanin, Zagreb.
Matija Bašić iz HMD-a rekao je da su zadaci bili iznimno teški, no naši su ih srednjoškolci svejedno uspješno svladali, pa je tako Bernard odnio zlatnu, Krešimir i Ivan srebrne, a Andrej, Dorijan i Jakov brončane medalje te je Hrvatska na koncu zauzela 21. mjesto.
– Olimpijade iz znanja su po mnogočemu drugačije od sportskih olimpijada. Prije svega, održavaju se svake godine i natjecatelji su učenici. Potreban je i drugačiji pristup kako bi se odredilo tko je bolji u matematici, logičkom zaključivanju i rješavanju problema. Na matematičkoj olimpijadi natjecatelji dva dana po 4,5 sata rješavaju tri zadatka različite težine. Najlakši zadatak mnogo je kompleksniji od svega što se radi na redovnoj nastavi matematike, a ove godine najteži zadatak riješilo je samo 15 od 619 genijalaca iz čitavog svijeta. – navodi Bašić.
FOTO: Andrej, Dorijan, Jakov, Krešimir, Bernard i Ivan
 
Zadaci su takvoga tipa da nitko od sudionika nije vidio do tada takav zadatak, pa je potrebna kreativnost i istraživačka sposobnost za njihovo rješavanje. Dobiti zlatnu medalju znači biti među 50 od 620 najboljih učenika matematičara na Olimpijadi, odnosno među 50 najboljih srednjoškolaca u svijetu. Brončana medalja pripada onima koji riješe dva od šest zadataka.
– Uspjesi naših učenika rezultat su mnogih sati rada s mentorima, radionica, priprema i predavanja bivših natjecatelja, ali prije svega i u najvećoj mjeri samostalnog predanog rada. Motivirani znatiželjom, ljepotom logičke misli i željom da odgovore na intelektualni izazov, olimpijci i mnogi drugi učenici, koji se nadaju da će jednom predstavljati svoju državu na svjetskom nivou, provode mjesece i godine u bespućima zadataka koji čine matematički četveroboj (algebra, kombinatorika, geometrija i teorija brojeva). Kao i sportašima, put do uspjeha prepun je odricanja i upornosti, a nagrade nisu ni novac ni slava, već novo znanje i ushit koji svi osjećamo kad pobijedimo sami sebe. – nastavlja Bašić.
Iz Hrvatskog matematičkog društva kažu da su u ova pandemijska vremena hrvatski matematičari bili aktivniji nego ikad te da su ih prvo razveselile djevojke, posebice Eva Borevković i Stella Čolo koje su odnijele srebro i broncu na Europskoj matematičkoj olimpijadi, ali i učenici Luka Duplančić i Fabijan Cikač koji su odnijeli srebro te Nikola Vujica i Kristijan Šimović koji su odnijeli bronce na Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi.

Iz HMD-a su iskoristili priliku da pozovu ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa da im unatoč financijski teškoj situaciji odgovori na molbu za financiranje aktivnosti mladih matematičara u tekućoj godini.
FOTO: HMD