LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Konferencija Stožera civilne zaštite RH

Među preminulima i 23-godišnja osoba koja je imala koronavirus i teške komorbiditete

– Ova epidemija i mjere traju više od godinu dana. Naše mjere moraju biti fokusirane tamo gdje je epidemija uzela maha. – rekao je ministar Božinović.

– Ova epidemija i mjere traju više od godinu dana. Naše mjere moraju biti fokusirane tamo gdje je epidemija uzela maha. – rekao je ministar Božinović.

Na današnjoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske rečeno je da u 50 preminulih osoba nažalost ulazi i 23-godišnja osoba koja je imala teške komorbiditete, no nije rečeno koje.


Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da smo s obzirom na današnji broj zaraženih i preminulih na prekretnici te da odaziv na cijepljenje i poštivanje mjera određuje smjer epidemije. Dodao je da je cijepljenje najbolji alat:
– EMA je naglasila da su rizici AstraZenece minimalni, manji su od loših navika poput pušenja i alkohola. Rizici su minorni. Proces razvoja cjepiva bio je nikad brži. Svaka glasina o tom procesu odmah je dospjela na naslovnice i stvorila se kriva slika o cjepivima. Istina je samo jedna – svaki lijek ima nuspojave. Ali one su iznimka, svi koristimo lijekove, a rizici postoje, ali dešavaju se iznimno. 60 milijuna ljudi cijepljeno je AstraZenecom, a teške nuspojave su bile u desecima slučajeva.


Ministar Božinović komentirao je uvođenje strogih mjera u Primorsko-goranskoj županiji:

– Moramo vidjeti prijedlog stožera Primorsko-goranske županije. Mi podržavamo da lokalni stožeri promatraju situaciju i predlažu mjere, jer nitko ne može imati bolji uvid u to gdje su žarišta. Imamo županije s incidencijom ispod 200, a i one u kojima ide preko tisuću. Takav angažman je nužan jer mi donosimo mjere kako bismo, prije svega, zaštitili živote i kako bi zdravstveni sustav ostao održiv.

Ova epidemija i mjere traju više od godinu dana. Naše mjere moraju biti fokusirane tamo gdje je epidemija uzela maha. Po nekim županijama imate i po tri vrste mjera i mislim da je to ispravan pristup i da ćemo nastaviti u tom smislu i dalje.

FOTO: YOUTUBE/SCREENSHOT