LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izbori za Europski parlament

Kako glasovati na nadolazećim europskim izborima, što ako ste izvan mjesta prebivališta?

Donosimo postupak za glasovanje na izborima za Europski parlament 2024. godine, od registracije do samog glasovanja.

Donosimo postupak za glasovanje na izborima za Europski parlament 2024. godine, od registracije do samog glasovanja.

Izbori za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske održavaju se za nešto više od dva tjedna, točnije 9. lipnja. Pravo glasa imaju svi hrvatski državljani stariji od 18 godina, uključujući i one koji žive izvan Hrvatske. U Hrvatskoj je na snazi sustav preferencijalnog glasa, što znači da uz biranje kandidacijske liste možete zaokružiti i ime pojedinog kandidata kojem želite dati preferirani glas. Birači će na izborima izabrati ukupno 12 zastupnika i zastupnica u Europskom parlamentu. Kandidacijske liste i kandidate možete vidjeti u rješenju DIP-a.

Ako ste Hrvatski građanin s prebivalištem u Hrvatskoj, ne morate se unaprijed registrirati, a biračko mjesto bit će vam dodijeljeno prema mjestu prebivališta. Ako glasujete izvan mjesta prebivališta, potrebno je zatražiti privremenu promjenu biračkog mjesta. To možete učiniti podnošenjem zahtjeva nadležnom upravnom tijelu županije ili Grada Zagreba ili preko sustava e-Građani, najkasnije do 29. svibnja.

Ilegalni pristupi sportu: mladi u Hrvatskoj i EU preferiraju ilegalne izvore za streaming i kupovinu sportske opreme



Foto: Screenshot e-Građani / zahtjev za privremeni upis za EU izbore
 
Ako glasujete iz inozemstva, trebate zatražiti zahtjev za prethodnu registraciju – koji možete podnijeti u bilo kojoj diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske, ili u Republici Hrvatskoj – u nadležnom upravnom tijelu u županiji ili Gradu Zagrebu.  

U Europi se mladi birači okrenuli krajnjoj desnici, u mnogim zemljama okrenuli palac dolje lijevim strankama



Također, birači koji nemaju važeću osobnu iskaznicu, mogu ostvariti svoje pravo glasanja s potvrdom za glasovanje, koju na dan održavanja izbora izdaju nadležna upravna tijela županija ili Grada Zagreba prema mjestu prebivališta birača.

Za dodatne informacije i detalje o postupku registracije i glasovanja, posjetite službenu stranicu ministarstva i službenu stranicu EU za izbore.
FOTO: FOTO: STUDENTSKI.HR, ILUSTRACIJA