LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Grad Zagreb

Dodjela Nagrade Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost

U nedjelju 16. studenoga 2014., s početkom u 11 sati, dodijelit će se u dvorani ''A'' Gradske skupštine Grada Zagreba, Ul. sv. Ćirila i Metoda 5, Nagrada Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost.

U nedjelju 16. studenoga 2014., s početkom u 11 sati, dodijelit će se u dvorani ''A'' Gradske skupštine Grada Zagreba, Ul. sv. Ćirila i Metoda 5, Nagrada Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost.

U nedjelju 16. studenoga 2014., s početkom u 11 sati, dodijelit će se u dvorani ''A'' Gradske skupštine Grada Zagreba, Ul. sv. Ćirila i Metoda 5, Nagrada Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost.

Nagrada Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost dodjeljuje se učenicima od 5. do 8. razreda osnovnih škola Grada Zagreba te učenicima od 1. do 4. razreda srednjih škola Grada Zagreba koji su svojim djelovanjem znatno pridonijeli afirmaciji ljudskih prava, izrazitoj toleranciji i promicanju mira, slobode i jednakosti među svojim vršnjacima.

Dosadašnji dobitnici

U 2014. godini:

Luka Mihalić, učenik Osnovne škole Tituša Brezovačkog – posthumno

- znatno je pridonio, u veljači ove godine, tradicionalnoj sportsko-humanitarnoj priredbi humanim prijedlogom da se tijekom priredbe u Osnovnoj školi Tituša Brezovačkog omogući prikupljanje krvotvornih matičnih stanica od dobrovoljnih darivatelja. Pozivu Škole na humanitarnu akciju odazvala se Zaklada Ana Rukavina, brojni sportaši i treneri te se u Registar upisalo 77 darivatelja. 
Jednako tako zalaganjem ovog jedinstvenog četrnaestogodišnjaka i u Osnovnoj školi Bukovac u svibnju održana je humanitarna akcija upisa u Registar te je do sada njegovom inicijativom u Registar upisano 120 novih članova. 
Hrabro se i sam boreći s teškom bolešću, nesebično je odlučio pomoći drugim oboljelima. Živeći uglavnom u bolnici, uz veliku potporu svojih roditelja, unatoč teškom liječenju, bio je odličan učenik, vedar, znatiželjan, duhovit, druželjubiv. Gradivo je primao online. Volio je glazbu i svoju gitaru, s prijateljima igrati kompjuterske igrice i nastojao je svaku situaciju sagledati s vedrije strane. 
Odvažnošću, izdržljivošću, voljom i svakodnevnom borbom uspio je senzibilizirati svoje vršnjake, druge učenike i njihove roditelje, na istinsko suosjećanje u bolesti, podsjećajući ih svojim primjerom na stvarne vrijednosti i potičući ih na plemenito i humano djelo koje ne poznaje granice. 

Barbara Rubinić, učenica I. gimnazije

- nositeljica je naslova Učenice generacije što joj je Nastavničko vijeće I. gimnazije dodijelilo zadnje dvije godine Aktivna je članica i suvoditeljica Volonterskog kluba I. gimnazije te dobitnica nagrade škole u kategoriji Najvolonteri za 2012./13. 
Sa svojom volonterskom skupinom svake godine aktivno sudjeluju u tradicionalnom humanitarnom događanju I. gimnazije Kap dobrote te u gotovo svim drugim volonterskim akcijama, npr. za beskućnike u Samostanu Majke Tereze i za starije i nemoćne osobe Doma Sesvete. Uključuje se i u akcije međunarodne suradnje i pomoći afričkoj djeci. Nakon školskog posjeta Specijalnoj bolnici u Gornjoj Bistri prijavila se u ljetni volonterski kamp i s volonterima iz svijeta provela praznike pomažući kronično oboljeloj djeci. S volonterkama iz razreda nastavila ih je posjećivati redovito svaki drugi tjedan. 
Sudjelovala je u školskoj radionici o vršnjačkoj medijaciji kao načinu nenasilnog rješavanja sukoba, radionicama Foruma za slobodu odgoja Pokreni promjenu! Volontiranje mladih za izgradnju kulture mira te znanstvenom istraživanju o potrebama i socijalnoj osjetljivosti mladih Da sam je netko... rezultate kojeg je prezentirala na sastanku Vijeća učenika I. gimnazije. 
Odlična je i uzorna učenica, vrlo savjesna i odgovorna, redovito i uspješno obavlja brojne školske i izvanškolske dužnosti. 
Svojim odlikama miroljubivosti, tolerancije, iznimne empatije i socijalne poduzetnosti, predstavnica je generacije mladih koji su spremni mijenjati društvo i svijet nabolje.

U 2013. godini

Katja Komazec, učenica Osnovne škole Ivana Filipovića

- Svestrana je, uzorna i odlična učenica (uz redovni školski program uči strane jezike, aktivna je u zboru, likovnim radionicama, trenira sinkronizirano klizanje). Sudjelovala je na županijskom natjecanju iz hrvatskog jezika i matematike te se kvalificirala na državno natjecanje iz povijesti. U slobodno vrijeme pomaže slabijim učenicima u učenju potičući i druge da se uključe. 
Sudjelovala je u nagradnom natječaju u povodu Međunarodnog dana tolerancije "Oboji svijet šarenim bojama tolerancije" kojim se promicala tolerancija, nenasilje i rješavanje sukoba među mladima. Dokumentarni film "Tolerancija", koji je izradila sa svojim školskim kolegama, osvojio je drugu nagradu. Ukupnim iznosom nagrade kupljene su knjige Caritasovom domu za djecu bez adekvatne roditeljske skrbi. 
U školi je pokrenula prikupljanje novaca udruzi "Marijini obroci". 
Štiti slabije vršnjake sprječavajući izrugivanje, ismijavanje i konflikte te zalažući se za miroljubivo rješavanje sukoba. 
Potiče diskusije i nastoji senzibilizirati vršnjake za probleme ovisnosti i diskriminacije prema materijalnom statusu. Jasno i otvoreno iznosi svoje stavove, kvalitetnim prijedlozima unapređuje odnose među učenicima, zalaže se za pomoć učenicima s obiteljskim problemima. 
Potiče zajedništvo u školi i izvan nje (organiziranjem rođendana iznenađenja, odlazaka u kino, grad, kazalište...). 
Rado prihvaća različita zaduženja nesebično pomažući vršnjacima i odraslim osobama. Prema odraslima odnosi se s poštovanjem i ljubaznošću.

Lamia Belošević, učenica Gornjogradske gimnazije

- Uspješno ispunjavajući školske obveze uz gimnazijski program paralelno je pohađala i završila srednju Glazbenu školu Vatroslava Lisinskog. Osim što pjeva, svira i klavir. 
Organizira humanitarne koncerte pomoći djevojčici koja boluje od cerebralne paralize. 
Autorica je pjesme "Heroji" posvećene osamnaestogodišnjoj djevojci - žrtvi vršnjačkog nasilja. Dragocjen je njen doprinos humanitarnim školskim akcijama. 
Tri je godine aktivno uključena kao ambasadorica u projekt "Glazbom protiv nasilja među djecom i mladima - Drugačiji" da bi se smanjilo vršnjačko nasilje i nenasilno rješavali konflikti. Projekt su poduprli Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Agencija za odgoj i obrazovanje. Promovirajući nenasilje pjesmama posjetila je više od 30 odgojno-obrazovnih ustanova. U sklopu projekta, sudjelujući u organizaciji koncerta "Ruka prijateljstva" u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, autorica je istoimene centralne pjesme koncerta, kojega je sav prihod dan Savjetovalištu "Luka Ritz". 
Na satovima razrednika predstavila je svoj doprinos projektu i njegovu važnost te opisala vlastiti osjećaj "koji se javi kad vidiš koliko tvoja mala pažnja, pjesma ili riječ može pomoći drugome". 
U razredu je osoba od povjerenja, puna razumijevanja i topline za svoje kolege koji se u svakom trenutku mogu na nju osloniti. Unatoč mladosti vrlo joj je razvijena svijest o važnosti pomaganja drugima i osjetljivost za tuđe probleme, svjesna je ozbiljnosti problematike nasilja među učenicima i značenja afirmacije tolerancije različitih i međusobnog poštivanja kako prema učenicima tako i prema profesorima.

U 2012. godini

Paula Kadić, učenica Osnovne škole Voltino

- izdvaja se izvanredno razvijenim socijalnim vještinama i velikim zalaganjem za nenasilno rješavanje sukoba prihvaćajući i poštujući različitost. Znatno je pridonijela uspješnom djelovanju skupine učenika "Spajalice" educiranih za medijatore koji potiču konstruktivnu uljudnu komunikaciju odnoseći se prema vršnjacima i odraslima s pažnjom, rado i često pomažući i provodeći humanitarne akcije, uz savjesno i odgovorno ispunjavanje školskih i drugih preuzetih obveza. Koliko se god učitelji trudili, ne mogu stvoriti tako dobro ozračje u razredu kao pozitivno usmjeren učenik. 
Svestrana odlična učenica (uz redovni školski program uči njemački jezik kao izborni i španjolski jezik, uključena je u dodatni rad iz biologije, članica je dramske grupe, trenira odbojku, vodi školske svečanosti) preostalo slobodno vrijeme pomaže svojim kolegama koji imaju teškoća u učenju.

Marija Gašparović, učenica Prve gimnazije

- vodeći školski Volonterski klub značajno je pridonijela humanitarnom djelovanju Prve gimnazije i isticanju kvaliteta i vrijednosti koje Prva gimnazija tradicionalno njeguje - senzibilitet za čovjeka u potrebi, humanost, nenasilje i nesebičan volonterski angažman. Dobila je nagradu škole "Najvolonter" za 2011., a Volonterski klub nagradu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva "Škola - prijatelj zajednice". Iznimnim zalaganjem potiče ostale učenike da se aktiviraju pa su u nepune dvije godine vrlo uspješno proveli preko trideset akcija (prikupljanje odjeće, obuće, knjiga i igračaka za bolesnu djecu Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra, odjeće za djecu i beskućnike prenoćišta Kosnica u suradnji s Crvenim križem, posjeti i Božićni koncert u domu za starije osobe u Sesvetama i Brezovici, posjet i rad u pučkoj kuhinji Samostana Majke Tereze, aktivno sudjelovanje u 18. tradicionalnoj humanitarnoj akciji Prve gimnazije "Kap dobrote"...).
Uzornog je vladanja, savjesna i odgovorna, promiče toleranciju, međusobno poštovanje i pomaganje te stvara pozitivno i miroljubivo ozračje kako među učenicima škole tako i u široj zajednici.

U 2011. godini

Stjepan Mrganić, učenik I. Osnovne škole Dugave

- ne samo da je jedan je od najboljih, najaktivnijih i najdarovitijih učenika svoje škole već je u mnogobrojnim projektima prevencije i suzbijanja nasilja te humanitarnim aktivnostima pokazao svoju iznimnu socijalnu osjetljivost i osviještenost, istinoljubivost, suosjećajnost i susretljivost. Želeći mijenjati svijet, pojedine od njih sam je osmislio i u cijelosti realizirao. Osobito se ističe literarnim društveno angažiranim i fotografskim stvaralaštvom. Dobio je prvu nagradu Gradskog društva Crvenog križa za najbolji esej o toleranciji na gradskoj razini. Knjižnice grada Zagreba organizirale su mu izložbe fotografija (samostalne i skupne) Botaničke razglednice, Proljeće i Jesen, a sudjelovao je i na skupnim izložbama u Muzeju grada Zagreba Crno-bijeli svijet i Zagrebački trgovi. Jedan je od najzaslužnijih učenika za obnavljanje statusa međunarodno priznate ekoškole s plavom zastavicom. Sudjeluje u obilježavanju svih značajnijih događanja u školi, u radionicama, u informatizaciji, izradi školskih novina i školske web stranice. Hrvatska je radiotelevizija o mladom humanitarcu, talentiranom fotografu i ljubitelju prirode snimila desetominutni prilog emitiran na II. programu.

Dominik Bartolović, učenik Tehničke škole Ruđera Boškovića

- unatoč krajnje nepovoljnim teškim životnim i socijalnim uvjetima pokazao je iznimnu jakost, zrelost i odgovornost. Otkako je postao punoljetan, skrbnik je svojoj mlađoj polusestri. Osobnim primjerom Dominik svjedoči svojim vršnjacima što je istinska hrabrost. Uzornog je vladanja, vrlo marljiv, svestran, savjestan i plemenit. Uz uredno izvršavanje školskih obaveza već 6 godina aktivno trenira borilačku vještinu Muay Thai (tajlandski boks). Sudjelovao je na brojnim natjecanjima, a na državnom prvenstvu 2007. u Sukošanu osvojio je srebrnu medalju. Nastojeći polusestri i sebi osigurati bolje životne uvjete honorarno radi kao trener u klubu „Trenk" i sva stečena znanja, vještine i iskustva sa zadovoljstvom prenosi na osobe raznih uzrasta uz jasnu poruku da se „maknu s ulice i svoje frustracije usmjere na boksačku vreću". Kao predsjednik učeničkog vijeća svoje škole inicijator je humanitarnih događaja i priredbi, a kao suradnik učeničkog vijeća Grada Zagreba sudjeluje u organizaciji takvih događanja i u županiji.

U 2010. godini

Pavao Škoko Gavranović, učenik Osnovne škole Lovre pl. Matačića

- s obzirom na to da se već u četvrtom razredu i sam našao među novim vršnjacima koji nisu bili prema njemu blagonakloni i da se morao izboriti za njihovo prihvaćanje i prijateljstvo, za svoj je uzrast stekao iznimnu osjetljivost za probleme nasilničkog ponašanja među učenicima te inicira i aktivno sudjeluje u akcijama suzbijanja i prevencije takvog ponašanja. 
Vrlo se angažirao posljednje tri godine kao predstavnik Vijeća učenika i mjerama koje je predlagao znatno pridonio zaustavljanju nasilja te miroljubivom i kreativnom ozračju svoje školske sredine. Da učenici ne bi slobodno vrijeme provodili na ulici izloženi lošim utjecajima, založio se da se organizira tzv. Dječja prostorija u kojoj su im na raspolaganju računalo, društvene igre, televizor i igraća konzola. U okviru projekta "Bubanj sve lakše podnosi - reci da prijateljstvu", najviše su zahvaljujući njegovom doprinosu bile zapažene tribine o nasilju.

Kristijan Vincetić, učenik Željezničke tehničke škole u Zagrebu

- ustrajno i hrabro se boreći s ograničenjima svoje invalidnosti niže velike uspjehe na svim područjima svoga vrlo ispunjenog života: odličan je, vrijedan i uzoran učenik, vrhunski je sportaš i nagrađivani inovator, iznimno je omiljen među učenicima i profesorima zbog svog optimizma, životne snage, humanosti, tolerancije, požrtvovnosti i susretljivosti. 
Hrvatski je paraolimpijac u plivanju u velikim i malim bazenima. Sudjelovao je na Paraolimpijadi u Pekingu 2009. Osvojio je zlatnu medalju na Europskom prvenstvu na Islandu za osobe s invaliditetom u velikim bazenima i dvije brončane medalje na Svjetskom prvenstvu u Rio de Janeiru.
Zajedno s grupom mladih inovatora na Smotri INOVA mladi 2010. osvaja zlatno odličje i posebnu nagradu. Uključen je u projekt Eko-karting. Svojom primjerom značajno pridonosi afirmaciji moralnih vrijednosti i međusobnom poštovanju među učenicima.

FOTO: IVAN PERKOV/STUDENTSKI.HR