LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Doček u podne

Doček u ZOO-u: Maksimirski zmaj otjerao 2021. i poželio dobrodošlicu 2022. godini

Komodski varan u Zagreb je stigao prije pet godina s farme krokodila u Pierrelatteu u Francuskoj, a sad je simbolično obilježio završetak godine.

Komodski varan u Zagreb je stigao prije pet godina s farme krokodila u Pierrelatteu u Francuskoj, a sad je simbolično obilježio završetak godine.

Maksimirski zmaj Freddie, kako se od milja naziva komodski varan koji živi u Zoološkom vrtu grada Zagreba, proteinskom je tortom počašćen za svoj deveti rođendan. Slasnu je tortu smazao s užitkom te time simbolično ispratio 2021. i poželio dobrodošlicu 2022. godini.

– Svima želimo sretnu 2022. godinu! Iako naš zmaj nema krila, nadahnjuje nas svojom snagom i ljepotom. Nadamo se da je pred nama godina u kojoj će biti okončana borba s aktualnom pandemijom, te da ćemo šetnicama Divljeg srca grada, ali i svugdje drugdje moći koračati što bezbrižnije. U 2022. godini ovdje ponovo želimo vidjeti sretna lica djece koja ovamo dolaze u društvu prijatelja iz vrtića i škola – kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba, na prijepodnevnom dočeku Nove godine.

Komodski varan u Zagreb je stigao prije pet godina s farme krokodila u Pierrelatteu u Francuskoj, a kod onih koji se o njemu brinu, izaziva strahopoštovanje.

– Komodski varan najveći je i najinteligentiniji gušter na Zemlji. Svaki ulazak u njegovu nastambu svojevrsna je povlastica. Nas koji se o njemu brinemo, prepoznaje po mirisu. Znatiželjan je i voli treninge kojima ga pomoću nagrada navikavamo na preglede. Freddie, kako ga zovemo, zadivljujućih je dimenzija. Dug je 240 centimetara i težak 45 kilograma. Ima snažan rep i šezdesetak oštrih zuba, a kako koji zub izgubi, tako mu naraste novi. U ustima ima otrovne žlijezde koje su u kombinaciji s bakterijama iz hrane zaslužne za otrovnost njegova ugriza – rekla je timariteljica Josipa Šupljika.

Komodski varan ugrožena je životinjska vrsta. Ugrožava ga čovjek uništavanjem staništa. U prirodi nastanjuje otok Flores te otoke u sastavu Nacionalnog parka Komodo koji spadaju u Malo sundsko otočje.

Zanimljiva je činjenica da komodski varan vrstu može nastaviti partenogenezom, tj. djevičanskom oplodnjom. Dakle, ako ženka varana nema mužjaka koji bi je mogao oploditi, ona se može razmnožiti sama. Riječ je o najvećoj životinji na Zemlji kojoj za dobivanje potomstva nije potrebno parenje.

Posjetitelji dodatne zanimljivosti o komodskom varanu i drugim stanovnicima Divljeg srca grada mogu doznati od edukatora. Obilasci Zoološkog vrta pod vodstvom edukatora odjevenih u vilenjake na rasporedu su petkom, subotom i nedjeljom do nedjelje 9. siječnja 2021. godine kada završava Polarni advent.

FOTO: UNSPLASH