LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Konferencija Stožera civilne zaštite RH

Današnji broj zaraženih ipak poljuljao značajnije popuštanje mjera?

– Ako će se i ići u neka popuštanja, ona će morati biti popraćena sa striktnim epidemiološkim pravilima koja će možda opet izazvati negodovanje. – rekao je ministar Božinović.

– Ako će se i ići u neka popuštanja, ona će morati biti popraćena sa striktnim epidemiološkim pravilima koja će možda opet izazvati negodovanje. – rekao je ministar Božinović.

U Hrvatskoj je danas zabilježeno 688 slučajeva zaraze koronavirusom, čime već oko pet dana bilježimo porast novozaraženih, ali danas to povećanje iznosi oko 30% te je samim time postalo upitno hoće li se i kako popuštati mjere. Taj je problem bio jedna od tema današnje konferencije Nacionalnog stožera civilne zaštite.
Vezano: 688 novih slučajeva koronavirusa, umrlo 15 zaraženih
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da su počeli intenzivni razgovori o mjerama koje će biti na snazi od 1. ožujka:
– Kao što vidimo situacija se pogoršava u našem istočnom susjedstvu, nije čudno onda što je zahvaćena Dubrovačko-neretvanska županija. Popuštanje nije dobro ako se odnosi na neka popuštanja druženja, poanta je da svi shvate da su privatna druženja na kojima se ostvaruje kontakt između više osoba riskantan. Kad sve uzmemo u obzir, mi ćemo na našim sastancima donijeti odluku koja će vrijediti od 1. ožujka da se život, koliko je god moguće, normalizira. Ako će se i ići u neka popuštanja, ona će morati biti popraćena sa striktnim epidemiološkim pravilima koja će možda opet izazvati negodovanje. Ali radimo najbolje što možemo da se normalizira život.
Ministar Božinović istaknuo je da će uslijediti dugi razgovori koji će trajati do kraja tjedna i stavio naglasak na to da svi trebaju shvatiti da se moraju pridržavati mjera. Što se bolje i striktnije pridržavamo uputa, dodao je, lakše je kontrolirati ovu pandemiju:
– Mjere ovakve ili onakve, ali svatko mora učiniti sve da zaštiti sebe i svoje starije. Treba nam obnovljeni konsenzus između različitih društvenih skupina, gdje svi moraju pokazati razumijevanje jedni za druge. Kad to postignemo onda ćemo manje govoriti samo o mjerama.
FOTO: YOUTUBE/SCREENSHOT