LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Konferencija Stožera civilne zaštite RH

Danas imamo 505 novih slučajeva zaraze, Stožer je predstavio nove mjere

Od ponedjeljka mogu raditi terase ugostiteljskih objekata, uz ograničeno radno vrijeme, razmak među stolovima i bez glazbe. Dopuštaju se pod određenim uvjetima treninzi na otvorenom. Uspostavlja se ponovno 14-dnevna izolacija.

Od ponedjeljka mogu raditi terase ugostiteljskih objekata, uz ograničeno radno vrijeme, razmak među stolovima i bez glazbe. Dopuštaju se pod određenim uvjetima treninzi na otvorenom. Uspostavlja se ponovno 14-dnevna izolacija.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske danas je sazvao konferenciju za medije na kojoj je iznio najnovije podatke o koronavirusu. Prema njima, zabilježeno je 505 novih slučajeva zaraze među 5071 testiranih. 

Na respiratoru se nalaze 73 osobe, što je deset više nego jučer. U posljednja 24 sata umrlo je 14 ljudi, što znači da je ukupan broj preminulih 5503. Sada imamo 3046 aktivnih slučajeva zaraze.

O mjerama

Prema mjerama koje je predstavio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, a koje će se primjenjivati od ponedjeljka, omogućeno je svim ugostiteljskim objektima usluživati goste na otvorenim terasama. Radno vrijeme ograničava se od 6 do 22 sata, a među gostima, odnosno stolovima, mora biti razmak od tri metra. Gosti će moći ići na WC samo ako nose masku, glazbe nema.

Dopuštaju se treninzi u zatvorenom, ali samo pod uvjetom da nema kontakta među sportašima.
– Treninzi nogometa i slično mogu se održavati, ali na način da se radi na kondiciji, bez kontakta. Nakon svakog treninga dvorana se temeljito čisti i prozračuje. Preporuka je da se svlačionice i tuševi ne koriste. A ako je to nužno, treba organizirati da u svlačionicu ne ulaze više od dvije osobe odjednom. Prilikom dolaska i odlaska treba imati masku – rekao je ministar Božinović.
Ponovno 14-dnevna karantena

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak pojasnio je zašto se vraća duža karantena:

– Mi ćemo svu karantenu vratiti na 14 dana. Ona je bila spuštena na 10 dana, to je napravljeno uglavnom radi bržeg povratka zdravstvenih djelatnika. Sad ćemo to vratiti jer je većina zdravstvenih djelatnika cijepljena. Imamo manje oboljelih, ali ne znamo koliko je britanskog soja u populaciji. To će biti objavljeno danas. –  rekao je Capak.

FOTO: YOUTUBE/SCREENSHOT