LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Podaci Stožera civilne zaštite RH

Danas 174 nova slučaja, poznato je koliko je ljudi cijepljeno do danas

Članovi Nacionalnog stožera iznijeli su najnovije podatke o broju zaraženih, cijepljenju i popuštanju mjera.

Članovi Nacionalnog stožera iznijeli su najnovije podatke o broju zaraženih, cijepljenju i popuštanju mjera.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske danas, 18. siječnja u 11 sati održao je konferenciju za medije na kojoj je prim. Katalinić-Janković iznijela najnovije podatke o koronavirusu. U posljednja 24 sata zabilježena su 174 nova slučaja zaraze.

Sada imamo 3276 aktivnih slučajeva, u bolnici se liječe 1742 pacijenta, od toga je na respiratoru njih 139. Od jučer se oporavilo 917 osoba, a preminulo njih 39, dok je od pojave virusa u veljači 2020. godine do danas preminulo 4655 osoba. Do danas su ukupno testirane 1 120 894 osobe, a od toga 2 369 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 16 687 osoba.

Incidencija je 288, 9  u zadnjih 14 dana, najniža je u Istarskoj županiji, a najviša u Međimurskoj, čime smo na ljestvici EU 7. od 27 zemalja. Prema podacima koje je iznio ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, do sada su cijepljene 46 202 osobe.

Mutirani soj virusa

Novi soj koronavirusa o kojemu se govori posljednjih tjedana došao je do Mađarske. Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić objasnila je o kakvom je virusu riječ:
– Ako ovaj virus inficira 100 ljudi, mutirani će 170. Ponavlja se ovaj dio od početka pandemije kad se mislilo da možda virus neće ni doći, pa ako i dođe da ćemo ga brzo zaustaviti. Moramo paziti i mjerama suzbiti brzo širenje i treći val koji može biti puno gori od prošlih.
Nuspojave cijepljenja

Zabilježene su 22 sumnje na nuspojavu, a njih 21 reakcija je na Pfizerovo cjepivo. Bilo je i ozbiljnih alergijskih reakcija koje se razmatra posebno povjerenstvo, dodao je Capak.

Popuštanje mjera

Ministar Božinović nema konkretnih informacija o popuštanju mjera nego je napomenuo da će razgovarati o svemu što je relevantno za donošenje odluka.

– Brojevi jesu bolji, ali u dobrom dijelu zemalja koje nas okružuju je teško, teško možemo govoriti da je situacija s epidemijom stabilna. Ići će se kroz svaku mjeru i procjenjivati njezin eventualni učinak. To je sve što vam mogu reći. Ne mogu biti precizniji, mi smo svjesni svega, znate koji su prioriteti.

COVID-putovnice

Prema onome što je Stožer iznio, na razini EU ne razgovara se o tome, ali postoje države koje o tome na određeni način promišljaju, ne i Hrvatska. Ako to bude službeno u EU i Hrvatska će se uključiti u te europske razgovore. 

FOTO: YOUTUBE/SCREENSHOT