LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Podaci Stožera civilne zaštite RH

Danas 1135 novozaraženih, donesena nova odluka o granicama

Donosimo najnovije informacije o koronavirusu i mjerama za suzbijanje širenja virusa objavljenima na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Donosimo najnovije informacije o koronavirusu i mjerama za suzbijanje širenja virusa objavljenima na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Među 7713 testiranih osoba od jučer je zabilježeno 1135 slučajeva zaraze koronavirusom, objavila je danas na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite prim. Janković-Katalinić. Sada je 5300 aktivnih slučajeva zaraze.

Na bolničkom su liječenju 1993 pacijenta, od toga na respiratoru njih 193. U protekla 24 sata oporavilo se 712 osoba, dok je u istom razdoblju preminulo njih 26. Time je ukupni broj oporavljenih od veljače 2020. godine 212 345, a ukupni broj preminulih osoba s potvrđenim koronavirusom 4472. Do danas je ukupno zabilježeno 222 117 osoba zaraženih novim koronavirusom među 1 095 705 testiranih. U samoizolaciji se sada nalazi 18 219 osoba.

Prijelaz granice RH

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović objavio je da je donesena nova odluka o granicama:
– Trenutna odluka je na snazi do 15. siječnja, a nova je usklađena s preporukama Vijeća o privremenom ograničenju neobveznih putovanja, pogotovo država u kojima se širi i novi soj koronavirusa Opis država koji je sastavni dio odluke donosit će HZJZ, a prema tim putnicima primjenjivat će se posebne epidemiološke mjere, što znači da će pri ulasku u Hrvatsku morati pokazati negativan test i odredit će im se izolacija od 14 dana. Trenutačno su na tom popisu Velika Britanija i Južnoafrička Republika. Karantena se može skratiti na 7 dana ako osoba sama obavi PCR u ovlaštenim ustanovama i ukoliko test bude negativan. Zbog povećanog broja osoba koje putuju s ciljem dopremanja pomoći uvedena su posebna pravila te će isti moći ući u Hrvatsku temeljem prethodne suglasnosti stožera, drugim riječima bez testa. Putnici koji ulaze u Hrvatsku iz trećih zemalja zbog neodgodivih razloga imat će slične uvjete kao i putnici koji putuju iz EU-a, ali po dolasku iz trećih zemalja zbog neodgodivih osobnih razloga, kao što su nazočnost sahranama, liječenje, ulazak i boravak na području RH će se ograničiti na maksimalno 12 sati.
Uvjeti prelaska granice, istaknuo je ministar Božinović, ne ovise o nečijem državljanstvu, nego o situaciji u državi iz kojih dolaze u Hrvatsku, pa ako netko dolazi iz BiH u Hrvatsku, državljanstvo samo po sebi neće imati nikakvu ulogu nego će uvjeti prelaska ovisiti o tome nalazi li se država na listi HZJZ-a, na kojoj su sada Južnoafrička Republika i Velika Britanija.
FOTO: YOUTUBE/SCREENSHOT