LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Rijeci

Borba protiv dezinformacija: Lekcije iz Ukrajine i superizborna 2024. godina

Istraživači su istaknuli važnost istraživanja dezinformacijskih narativa u medijskom okruženju obilježenom širenjem lažnih vijesti.

Istraživači su istaknuli važnost istraživanja dezinformacijskih narativa u medijskom okruženju obilježenom širenjem lažnih vijesti.

U srijedu, 27. ožujka na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci održano je predstavljanje projekta pod nazivom Dezinformacijski narativi i kako ih hranimo: Lekcije iz Ukrajine i superizborna 2024. godina. Prof. dr. sc. Marijana Grbeša Zanzerović s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Laura Majer s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu predstavile su projekt. Organizatori događaja bili su Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Veleposlanstvo Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj te Sveučilište u Rijeci.
 

Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija i riječki gradonačelnik Marko Filipović istaknuli su važnost istraživanja dezinformacijskih narativa, posebno u kontekstu medijske manipulacije i političkih kampanja.

Andreas Capstack, prvi tajnik i voditelj Političkog odjela Britanskog veleposlanstva u Zagrebu, naglasio je potrebu za istraživanjem točnih narativa u suvremenom društvu obilježenom širenjem dezinformacija.
 

„Dezinformacije se danas mogu širiti anonimno i najčešće tvore mješavinu istinitih činjenica i fikcije.“, izjavio je Capstack.


Projekt je rezultat suradnje Fakulteta političkih znanosti i Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu te je proveden u suradnji s Britanskim veleposlanstvom u Zagrebu. Cilj istraživanja bio je otkriti kako se dezinformacijski narativi šire kroz medije te kako mediji, svjesno ili nesvjesno, sudjeluju u tom procesu.
 

Profesorica Grbeša Zanzerović istaknula je rezultate istraživanja koje je proveo Adria Digital Media Observatory (ADMO), pokazujući da većina dezinformacija o Ukrajini koje se šire u Hrvatskoj dolazi s opskurnih portala iz regije. Laura Majer predstavila je platformu Retriever razvijenu na Fakultetu elektrotehnike i računarstva koja omogućuje pretraživanje milijuna članaka s hrvatskih portala objavljenih od 2000. godine. U okviru projekta FER-ov tim razvio je model za automatsko prepoznavanje dezinformacijskih narativa u hrvatskim medijima.


Više o događaju potražite na web-stranici Sveučilišta u Rijeci.

FOTO: PEXELS